Žiga: Smer spolu s SMK bude mať väčšinu v Zastupiteľstve KSK

NETKY.SK • 14 November 2013, 12:23 • 2 min
Žiga: Smer spolu s SMK bude mať väčšinu v Zastupiteľstve KSK

KOŠICE – Účasť v prvom kole volieb do VÚC bola alarmujúca. Vyhlásil to dnes pred novinármi krajský predseda strany Smer-SD v Košiciach Peter Žiga.

slovakia

left justify in out

„V prvom kole volieb dosiahla strana Smer-SD v Košickom kraji výrazný úspech,“ uviedol ďalej Žiga. Sociálni demokrati v nich získali v zastupiteľstve Košického samosprávneho kraja (KSK) 26 kresiel. Podľa Žigu, spoločne so štyrmi poslancami Strany maďarskej komunity (SMK) získajú v regionálnom parlamente pohodlnú väčšinu.  Predseda krajskej rady SMK István Zachariáš vyjadril z výsledkov mierne sklamanie. „Z rožňavského okresu, či južných oblastí trebišovského okresu neprišli dobré správy. Napriek tomu budeme môcť v zastupiteľstve KSK vytvoriť frakciu, čo sme doteraz nemohli,“ povedal. 

SMK podpísala koaličnú dohodu so stranou Smer-SD na obdobie rokov 2013-2017, pričom obe strany deklarujú, že sa navzájom podporia pri presadzovaní ich programu. „Spoločne budeme teraz mobilizovať voličov a spoločne budeme postupovať aj v zastupiteľstve,“ vysvetlil Žiga.

Spoločný kandidát oboch strán Zdenko Trebuľa doplnil, že síce  kraj je národnostne zmiešaný, ale tento  rozmer v živote nie je cítiť. „Protikandidát (Rudlof Bauer, pozn. TASR) volá po zmene, pritom je tu 23 rokov. Bol primátorom, šéfom VÚC, poslancom NR SR, teraz je starostom mestskej časti a zrazu volá po zmene. Je to úsmevné,“ poznamenal Trebuľa.

V druhom kole volieb podporí Trebuľu aj strana Most-Híd. „Pripravujeme ešte stretnutie s predstaviteľmi tejto strany, ale v podpore kandidáta na predsedu KSK sa nič nemení,“ potvrdil Žiga. K Bauerovi uviedol, že nemá morálne právo kritizovať to, čo sa dnes deje vo vedení KSK. Uviedol tiež, že v kampani pred druhým kolom chce Smer-SD ešte razantnejšie osloviť voličov. „Náš kandidát je v médiách a rozbieha sa aj kampaň na sociálnych sieťach.“

Trebuľa pre TASR tiež skomentoval problematiku týkajúcu sa stredoškolského učiteľa Otta Žarnaya, ktorý mal prísť o zamestnanie po tom, čo upozornil na neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov vedením školy. „Opozícia využila túto tému v kampani. Pritom aj pán Bauer vie, že predseda KSK nemôže odvolať riaditeľa školy bez odporúčania rady školy. Samozrejme využije túto tému, lebo inú nemá,“ vyhlásil Trebuľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies