Žiga: Slovensko ako predsednícka krajina podporuje využitie inovácií vo verejnom obstarávaní

NETKY.SK • 5 Október 2016, 17:19 • 2 min
Žiga: Slovensko ako predsednícka krajina podporuje využitie inovácií vo verejnom obstarávaní

BRATISLAVA - Jedna z hlavných tém Slovenska ako predsedníckej krajiny v Rade EÚ sú inovácie a ich využitie. Dôležitosť modernizačných procesov aj z pohľadu verejného obstarávania zdôraznil minister hospodárstva SR Peter Žiga na medzinárodnej konferencii OECD o inováciách vo verejnom obstarávaní v Paríži.

slovakia

left justify in out

Fórum medzinárodných expertov v oblasti verejného obstarávania uviedol aj generálny tajomník OECD José Ángel Gurría a eurokomisárka pre priemysel, stredné a malé podniky a podnikanie Elżbieta Bieńkowska.

 

Inovácie sú jeden z pilierov zvyšovania efektivity a konkurencieschopnosti EÚ. Predstavujú dôležitú hnaciu silu pre produktivitu a rast ekonomík, zatiaľ čo verejné obstarávanie je jeden z najväčších zdrojov dopytu tovarov a služieb v krajinách. V súčasnosti sa procesné a technologické inovácie stávajú dôležitým a všeobecne akceptovaným prostriedkom zvyšovania efektívnosti aj verejnej správy a hospodárenia s verejnými financiami.

 

„Stojíme na prahu novej priemyselnej éry, ktorá prostredníctvom inteligentných výrobných procesov a technológií zásadne zmení priemysel, výrobné reťazce a obchodné modely. Toto obdobie je kľúčové a nesmieme ho zanedbať ani v oblasti verejného obstarávania," upozornil minister hospodárstva Peter Žiga.

 

„Verejné obstarávanie má obrovský dosah na všetkých úrovniach, regionálnej, národnej aj medzinárodnej. Ide o 12 % HDP v krajinách, čo je 40 % celkových výdavkov vlád," vyzdvihol generálny tajomník OECD José Ángel Gurría.

 

"V súčasnosti EK pripravuje viaceré návrhy, aby zjednodušila a zlepšila fungovanie verejného obstarávania v inováciách. Len v EÚ sa na verejné obstarávanie využíva okolo 2,4 trilióna eur,“ upozornila eurokomisárka Bieńkowská.

 

Spoločenské zmeny, ako je zmena klímy, bez inovácií a pokroku nie je možné vyriešiť. Lepšie verejné služby, nové riešenia pre firmy a verejné inštitúcie a podpora inovatívnych podnikateľov nebudú úspešné bez toho, aby sa zapojili verejní obstarávatelia. Slovensko zastupovala aj predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie Zita Táborská.

 

Modernizácia európskeho priemyslu prostredníctvom inovácií a zavádzania inteligentných a čistých technológií bola aj ústrednou témou júlového neformálneho zasadnutia Rady COMPET v Bratislave.

 

Slovenský minister hospodárstva sa stretol s generálnym tajomníkom OECD aj na bilaterálnej úrovni, kde diskutovali o aktuálnom vývoji a smerovaní ekonomiky. Vyzdvihli najmä úlohu malých a stredných podnikov a koncentráciu na rozvoj potrebných zručností zamestnancov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona