Žiga rokuje s Iránom o mierovom využívaní jadrovej energetiky

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 07:36 • 2 min
Žiga rokuje s Iránom o mierovom využívaní jadrovej energetiky

TEHERÁN - Medzi Slovenskom a Iránom je priestor na spoluprácu aj pri mierovom využívaní jadrovej energetiky. Presvedčený je o tom minister hospodárstva SR Peter Žiga, ktorý sa v pondelok (6.3.) v Teheráne stretol aj s viceprezidentom Iránu a šéfom iránskej Agentúry pre jadrovú energiu Ali Akbar Salehim.

slovakia

left justify in out

V krajine je spoločne s delegáciou vedenou podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu Petrom Pellegrinim (Smer-SD) na oficiálnej pracovnej návšteve. Žiga p ripomenul, že nešlo o ich prvé stretnutie.

 

Salehi už bol na Slovensku vlani, kedy sa začali rozhovory o tom, akým spôsobom by vedeli obidve krajiny kooperovať aj v rámci jadrovej energetiky. "Iránska strana veľmi dobre vie, že skúsenosti Slovenska s jadrovou energetikou sú viac ako 50-ročné. Možno ako jedna z mála krajín máme skúsenosti s každou z fáz jadrového okruhu – projektovaním, výstavbou, prevádzkou, dokonca už aj s odstavovaním jadrových elektrární," priblížil minister.

 

Irán má podľa neho záujem aj o konkrétne projekty a v tejto oblasti sú už naštartované prvé kontakty. Na rozvoj takýchto vzťahov je však podľa Žigu potrebný dlhší čas ako pár mesiacov. Upozornil, že Irán má ešte určité problémy kvôli dlhoročným medzinárodným sankciám, ktoré platili až do roku 2016.

 

"Ešte im celkom nefunguje bankový systém a nie je napojenie na medzinárodné štruktúry. Ale myslím si, že postupom času sa tieto veci odblokujú a budeme tu vedieť klasicky obchodovať, ako vieme s inými krajinami na Strednom alebo Blízkom východe bežne," doplnil s tým, že potenciál na spoluprácu tu vidí.

 

Úlohou vlády a ministrov, ktorí krajinu momentálne navštevujú, je podľa Žigu otvárať dvere podnikateľskému sektoru. Pripomenul, že už v minulom roku boli s Iránom podpísané základné dohody o zamedzení dvojitého zdanenia a o ochrane investícií. "Dokumenty, ktoré vytvárajú základný rámec pre fungovanie podnikateľských subjektov na jednej aj druhej strane, tu už sú a tento rok by sme chceli uviesť do života zmiešanú hospodársku komisiu," avizoval šéf rezortu hospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona