Žiga rokoval s komisárom Canetem o novom energetickom balíčku EÚ

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 14:05 • 2 min
Žiga rokoval s komisárom Canetem o novom energetickom balíčku EÚ

BRATISLAVA - Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) rokoval vo štvrtok (23.3.) v Bratislave s eurokomisárom zodpovedným za oblasť energetiky a zmeny klímy Miguelom Ariasom Canetem o témach, ktoré vyplynuli z nedávno zverejneného balíčka Čistá energia pre všetkých Európanov.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informoval odbor komunikácie MH SR, obaja sa stretli na okraj medzinárodnej konferencie asociácie plynárenských spoločností Eurogas, ktorá sa venovala úlohe zemného plynu z hľadiska dizajnu energetického trhu a príspevku plynu k energetickej efektívnosti a dekarbonizácii.

 

Rokovanie ministra Petra Žigu s eurokomisárom M. A. Canetem sa sústredilo najmä na témy riadenia Energetickej únie, nového dizajnu trhu s elektrinou a podpory využívania obnoviteľných zdrojov energie (OZE).

 

Žiga pripomenul úspechy, ktoré Slovensko dosiahlo v energetike počas predsedníctva v Rade EÚ. Spomenul dôležitosť vlastnej voľby energetického mixu jednotlivých krajín EÚ, ako aj zabezpečenie ich konkurencieschopnosti. Energetický balíček obsahuje podľa neho ambiciózne legislatívne návrhy. "Kľúčová bude úloha dosiahnuť synergiu medzi čiastkovými politikami a brať do úvahy princíp suverenity pri energetickom mixe, nákladovú efektívnosť, zachovanie konkurencieschopnosti a energetickej bezpečnosti. Bude nevyhnutné brať do úvahy ich dosahy na ceny energie, konkurencieschopnosť a tvorbu nových pracovných miest," poznamenal Žiga.

 

Canete sa zaujímal o vývoj v oblasti transponovania predpisov EÚ do slovenskej energetickej legislatívy aj z pohľadu zmien a úprav v oblasti regulácie sieťových odvetví.

 

Partneri okrem toho prediskutovali otázky týkajúce sa nových legislatívnych návrhov v oblasti riadenia Energetickej únie, problematiky plnenia klimaticko - energetických cieľov a aktuálny vývoj v tejto oblasti. Dôraz kládli na tvorbu a zabezpečenie plnenia národných plánov v jednotlivých segmentoch. Rokovanie sa venovalo aj legislatívnym návrhom v oblasti dizajnu trhu, nasadzovaniu OZE a problematike zlepšovania infraštruktúry, vrátane opatrení v oblasti tzv. kruhových tokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies