Žiga predstavil v Bruseli priority rezortu hospodárstva počas predsedníctva SR

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 14:19 • 2 min
Žiga predstavil v Bruseli priority rezortu hospodárstva počas predsedníctva SR

BRUSEL - Posilňovanie vnútorného trhu, modernizácia priemyslu, či podpora energeticky náročných odvetví – aj na tieto oblasti sa zameria počas slovenského predsedníctva rezort hospodárstva.

slovakia

left justify in out

Na štvrtkovom (26.5.) zasadnutí Rady pre konkurencieschopnosť šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) predstavil priority a plány na nadchádzajúcich šesť mesiacov. TASR o tom informoval hovorca MH SR Maroš Stano.

 

"Posilňovanie vnútorného trhu bude jednou z našich najvyšších priorít. Odstránenie prekážok voľného pohybu tovaru a služieb je nesmierne dôležité," povedal v Bruseli Žiga. Zároveň dodal, že bude potrebné opätovné získanie dôvery spotrebiteľov na vnútornom trhu, ktoré je rozhodujúce pre zlepšenie cezhraničných transakcií a lepší obeh tovarov, služieb a kapitálu v EÚ.

 

V oblasti vnútorného trhu a ochrany spotrebiteľa bude dôležitou témou pre Slovensko aj tzv. geo-blocking, čo je neodôvodnené zemepisné blokovanie. V praxi to znamená, že internetový predajca bráni spotrebiteľovi v prístupe na internetové stránky pre ich zemepisné umiestnenie alebo ho presmeruje na miestny obchod s odlišnými cenami. Slovensko si v prípade geo-blockingu a revízie nariadenia o spolupráci na ochranu spotrebiteľa kladie za cieľ uzavrieť rokovania v rámci rady, prípadne uzavrieť politickú dohodu.

 

V oblasti priemyslu budú dôležité tri oblasti, a to modernizácia, začleňovanie konkurencieschopnosti a podpora energeticky náročných odvetví, vrátane ocele. "Priemysel bol vždy silným pilierom európskeho hospodárstva. V súčasnosti však čelí mnohým výzvam a preto sú potrebné kroky smerom k jeho udržateľnosti v porovnaní s konkurenciou," zdôraznil Žiga.

 

Minister tiež pozval rezortných kolegov do Bratislavy na dvojdňové neformálne zasadnutie Rady pre konkurencieschopnosť v druhej polovici júla, kde bude hlavnou témou koncepcia inteligentného priemyslu. Okrem rokovaní bude pre ministrov pripravená aj interaktívna výstava viacerých špičkových technológii, ktorá by mala podnietiť diskusiu o ich spoločenskom dosahu na európsky priemysel a každodenný život.

 

Ešte pred samotným rokovaním rady sa Žiga stretol s tromi predsedami výborov Európskeho parlamentu (EP), v ktorých absolvuje vypočutie k prioritám slovenského predsedníctva v júli 2016. Počas stretnutia s predsedom Výboru EP pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) Jerzym Buzekom dominovala téma prípravy v oblasti energetiky. Spoločnou prioritou je vybudovanie skutočnej energetickej únie a pokrok pri rokovaniach o relevantných legislatívnych návrhoch, najmä návrhu nariadenia o bezpečnosti dodávok plynu, pri ktorom je Buzek spravodajcom.

 

V rozhovore podľa Stana rezonovala aj téma projektu Nord Stream 2, ku ktorému majú obe strany výhrady. V oblasti priemyslu sa obaja zhodli, že je potrebný európsky prístup k digitalizácii a modernizácii priemyslu.

 

S predsedom Výboru EP pre medzinárodný obchod (INTA) Berndom Langem prediskutoval Žiga oblasti obchodnej politiky, ktorým bude potrebné počas predsedníctva venovať maximálnu pozornosť. Žiga a Lange sa zhodli, že politicky aj ekonomicky najcitlivejšou oblasťou počas predsedníctva bude otázka udelenia štatútu trhovej ekonomiky Číne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies