Žiga predstavil nový zákon o odpadoch, Slovensko posunie k čistejšej Európe

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 15:35 • 2 min
Žiga predstavil nový zákon o odpadoch, Slovensko posunie k čistejšej Európe

BRATISLAVA - Zákon o odpadoch nahradí po 13 rokoch existencie úplne nový právny predpis. Návrh dnes verejnosti predstavil minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD). Nový zákon podľa neho prinesie revolúciu v oblasti odpadov. Slovensko má posunúť k modernej, čistejšej Európe.

slovakia

left justify in out

Minister na tlačovej konferencii vysvetlil, že súčasný systém sa zreformuje tak, aby sa viac odpadu separovalo a recyklovalo a menej ho končilo na skládkach. Vysvetlil, že chce priniesť transparentnosť, spravodlivosť a adresnosť v oblasti, kde sa podľa odhadov pohybuje ročne takmer miliarda eur.
     

Slovensko vychádza priaznivo v základnej štatistike Eurostatu z roku 2012, podľa ktorej obyvateľ našej krajiny vyprodukuje v priemere 320 kilogramov komunálneho odpadu ročne, kým priemerný Európan až 500 kg. Problém Slovenska je v tom, že 74 percent z tohto množstva putuje na skládky a len zvyšok sa zhodnotí. V moderných krajinách je pomer opačný.
     

Envirorezort má ambíciu aj povinnosť stav zmeniť. Postarať sa o to má viacero zásadných opatrení. Predovšetkým sa zavádza rozšírená zodpovednosť výrobcov a dovozcov za výrobok od jeho výroby až po spracovanie ako odpadu. Zákon zakáže, aby vytriedený odpad skončil na skládkach. Na vlastné náklady sa oň budú starať nové organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV).
     

Minister neočakáva, že by zmena mohla priniesť zdraženie výrobkov, skôr naopak. Vysvetlil, že už teraz je v cene výrobkov zahrnutý poplatok za ich recykláciu. Výrobcovia a dovozcovia podľa neho budú mať po novom dohľad nad celým cyklom, čo teraz nemajú. To má systém zefektívniť.
     

Žiga je presvedčený, že obce a ich obyvatelia budú motivovaní separovať, pretože za odpad zaplatí výrobca. Predpokladá, že zníženie množstva zmesového odpadu sa premietne do nižších poplatkov, ktoré ľudia platia za odpad. Odhaduje, že už v úvode nový systém zníži náklady až o tretinu. S efektívnejším separovaním môže dôjsť k ešte výraznejšiemu poklesu.
     

Poplatky za odpad by pre ľudí mali klesnúť aj preto, že po novom v nich nebudú zarátané náklady na likvidáciu drobného domového odpadu. Za ten si bude platiť každý osobitne vtedy, keď ho privezie na zberný dvor.
     

So zavedením zásady „Znečisťovateľ platí“ podľa ministra súvisí zrušenie Recyklačného fondu. Zaniknúť by mal koncom marca 2016. Žiga sa domnieva, že už naplnil svoju úlohu - napríklad vznikli vďaka nemu potrebné kapacity recyklačného priemyslu. Proces zániku má byť postupný. Prostriedky z fondu sa majú využiť napríklad na podporu triedeného zberu odpadov.
     

Nový zákon sprísňuje výkup kovov od fyzických osôb – nepodnikateľov, cieľom je eliminovať pokračujúce krádeže kovov. Pôvodne chcel Žiga takýto výkup úplne a celoplošne zakázať. Napokon podľa vlastných slov ustúpil obavám zberní druhotných surovín a spracovateľov odpadov. Osvojil si návrh Asociácie nezávislých spracovateľov druhotných surovín a Klubu 500, ktorý výrazne sprísňuje podmienky výkupu.
     

Zberne budú povinné uhrádzať platby výlučne bezhotovostne, uplatniť daň z príjmov, vykúpený kov budú povinné uskladniť sedem dní pod dohľadom kamerového systému a bude pre nich platiť povinnosť využívať len váhy s platným certifikátom. Budú tiež musieť povinne prejsť certifikáciou na ministerstve životného prostredia. Žiga pripustil, že to zrejme preriedi ich počty.
     

„Vyhodnotili sme, že úplný zákaz by bol v tejto chvíli kontraproduktívny, ak vieme urobiť opatrenia, ktoré by znížili kriminalitu,“ povedal minister. Chce stanoviť trojročné prechodné obdobie. Ak sa ukáže, že opatrenia neviedli k zníženiu kriminality v tejto oblasti, je odhodlaný zákaz výkupu presadiť.
     

Nový zákon chce bojovať proti nelegálnym čiernym skládkam. Sprísňuje sankcie a posilňuje právomoci polície. Tá bude môcť konať v zmysle Trestného zákona, ak škoda presiahne 266 eur. Nelegálne skládky by mali miznúť aj vďaka na to určeným prostriedkom v Environmentálnom fonde. Sem poputuje časť poplatkov, ktoré platia prevádzkovatelia skládok obciam a mestám. Envirorezort odhaduje, že pôjde zhruba o päť miliónov eur ročne.
     

Podnikateľom Žiga sľubuje, že nový zákon zníži administratívnu náročnosť. Zruší totiž povinnosť vypracovávania Programu odpadového hospodárstva pre pôvodcu odpadu. Minister napokon oznámil, že chce jasnú a transparentnú evidenciu odpadov. Za pomoci eurofondov chce vybudovať informačný systém, ktorý bude mapovať tieto toky. Súčasné údaje sú totiž podľa ministra nepresné a neúplné.
     

Ministerstvo normu predloží v piatok (11.4.) do medzirezortného pripomienkového konania. Priechodnosť legislatívnym procesom má zabezpečiť fakt, že je „odrazom principiálnej zhody s výrobcami, zamestnávateľmi, priemyslom a samosprávou“. Verejnosť sa k nej bude mať možnosť vyjadriť teraz. Na rokovanie vlády chce Žiga materiál predložiť začiatkom júla, do parlamentu by sa mal dostať na jeseň. Platiť by mal od začiatku roka 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies