Žiga plánuje aj druhé kolo Veľkého upratovania čiernych skládok, hľadajú sa financie

NETKY.SK • 30 December 2015, 11:22 • 2 min
Žiga plánuje aj druhé kolo Veľkého upratovania čiernych skládok, hľadajú sa financie

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) plánuje uskutočniť aj druhé kolo Veľkého upratovania Slovenska, prostredníctvom ktorého môžu obce získať finančné prostriedky na likvidáciu čiernych skládok odpadu vo svojom katastri. Agentúre SITA to v rozhovore povedal minister životného prostredia Peter Žiga.

slovakia

left justify in out

"Ešte sa snažíme nájsť finančné zdroje - buď zo štátneho rozpočtu alebo z peňažného zostatku z Recyklačného fondu, ktorý nový zákon o odpadoch od budúceho roku ruší," vyhlásil minister.


Do historicky prvého programu na likvidáciu nelegálnych skládok sa prihlásilo 493 samospráv, Environmentálny fond po posúdení žiadostí schválil 46 percent z nich. MŽP vyčlenilo na Veľké upratovanie Slovenska 10 miliónov eur, pričom na odstránenie jednej skládky mohli samosprávy získať dotáciu maximálne 100-tisíc eur. V rámci programu sa financoval zber, odvoz a uloženie odpadu na legálnu skládku alebo jeho zlikvidovanie v spaľovni. "Tento projekt považujeme za veľký úspech a stále registrujeme obrovský záujem samospráv. Dokázali sme uspokojiť 211 obcí," povedal Žiga.


Čierne skládky sú jeden z najväčších problémov v oblasti ochrany životného prostredia. Na Slovensku oficiálne existuje asi 2 500 čiernych skládok, no odhaduje sa, že ich v skutočnosti môže byť až 7 000. MŽP rieši problém čiernych skládok aj v novom zákone o odpadoch, ktorý od januára 2016 zvyšuje právomoci polície a pokuty. Pre fyzické osoby sa pokuta zvyšuje až na 1 500 eur a pre právnické osoby sa môže vo vážnych prípadoch vyšplhať až na 350 000 eur.


Čierne skládky podľa zákona ostávajú v kompetencii obcí, ktoré majú podľa Žigu najväčší prehľad o tom, čo sa v ich katastri deje a kde sa nachádza čierna skládka. Mnohé obce však argumentujú, že na likvidáciu opustených skládok nemajú dosť financií. "Budeme sa snažiť, aby sme mohli urobiť druhé a možno aj tretie kolo Veľkého upratovania Slovenska," vyhlásil minister.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies