Žiga: OP Životné prostredie som zdedil v dezolátnom stave

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 12:18 • 2 min
Žiga: OP Životné prostredie som zdedil v dezolátnom stave

BRATISLAVA – Operačný program Životné prostredie zdedil minister envirorezortu Peter Žiga (Smer-SD) podľa vlastných slov v dezolátnom stave. Uviedol to dnes v parlamentnej rozprave k čerpaniu eurofondov a reagoval tým na vystúpenie opozičného poslanca Zsolta Simona (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

Keď minister v roku 2012 preberal operačný program, platby boli podľa neho zablokované, zazmluvnených bolo 71 % prostriedkov a čerpanie na úrovni 18 %. "Operačný program som zdedil v dezolátnom stave, možno najhoršie spomedzi všetkých operačných programov. Urobili sme všetky opatrenia tak, aby sme sfunkčnili procesy, aby sa dalo čerpať, aby sa dalo minimálne dať k dispozícii mestám a obciam prostriedky tak, aby ich vedeli čerpať. A verím, že to zvládneme do konca roka," zdôraznil Žiga.

 

Simon mu pripomenul, že počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) viedlo envirorezort sedem ministrov, takže sa nečuduje, že ho Žiga našiel v zlom stave. Vláda ho potom v roku 2010 zrušila a po nástupe kabinetu Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) mal túto agendu chvíľu na starosti nový minister pôdohospodárstva Simon. "Ale nevyčítajte mi, že som tam bol štyri mesiace a nie je nič urobené," povedal.

 

Čerpanie eurofondov za Radičovej vlády kritizoval aj minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD), ktorého rezort je riadiacim orgánom operačných programov Vzdelávanie a Výskum a vývoj. Je presvedčený, že riziká plnenia záväzkov vyplynuli najmä z nedostatočného vyhlasovania výziev a nedostatočnej výšky zazmluvňovania nových projektov v rokoch 2010 až 2012. "To predstavuje prvoradú príčinu nízkeho čerpania prostriedkov programov a tento balvan pred sebou tlačíme v podstate až dodnes," domnieva sa.

 

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) uviedol, že rozprava zatiaľ pripomína dobre vyskúšaný vzorec, kde jedna strana kritizuje a druhá zahmlieva. "Eurofondy sú najväčším zlyhaním vlády Roberta Fica, aké sme vôbec zažili. Je to zlyhanie, ktoré vyplýva zo samotnej povahy vládnutia týchto vlád a nie je možné ho zmeniť bez zmeny týchto vlád," konštatoval.

 

Zdôvodnil to tým, že pri nezmenenom tempe čerpania Slovensko do konca tohto roka vyčerpá celkovo 9,5 miliardy eur z 11,5-miliardového balíka, takže pri najlepšej prognóze mu zostanú nevyčerpané dve miliardy eur. Prijaté opatrenia podľa neho môžu zachrániť najviac miliardu z tejto sumy, stále tak zostane miliarda eur, ktorá by mala prepadnúť.

 

Predpovedá však, že konečná suma, ktorú štát stratí, bude v stovkách miliónov eur. "Čo sú stále neskutočné peniaze. Sú to sumy, o ktoré pumpujeme živnostníkov, zamestnancov či dôchodcov z rozpočtu každý rok, a tu nám len tak prepadnú," ilustroval. Vážnejšie riziko navyše vidí v korekciách v dôsledku zlých verejných obstarávaní. Ako upozornil, v snahe znížiť sumu nevyčerpaných zdrojov majú úradníci politický príkaz zavrieť oči, pečiatkovať faktúry a posielať ich do Bruselu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies