Žiga: Členské štáty dosiahli kompromis v otázke bezpečnosti dodávok plynu

NETKY.SK • 5 December 2016, 19:44 • 2 min
Žiga: Členské štáty dosiahli kompromis v otázke bezpečnosti dodávok plynu

BRUSEL – Očakávam, že v otázke bezpečnosti dodávok zemného plynu, o ktorej hovoríme už niekoľko mesiacov, dnes prijmeme rozhodnutie, uviedol pred rokovaním ministrov Európskej únie (EÚ) zodpovedných za energetiku slovenský minister hospodárstva Peter Žiga. Ministri budú diskutovať aj o novom balíku opatrení v energetike z dielne Európskej komisie (EK) a vonkajšom rozmere únijnej energetickej politiky.

slovakia

left justify in out

Únijným ministrom zodpovedným za energetiku sa dnes podarilo schváliť kompromisný návrh nariadenia o bezpečnosti dodávok plynu, vyhlásil slovenský minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD), ktorý dnešnému zasadnutiu predsedal. Na základe dosiahnutého kompromisu môže Rada EÚ začať rokovať s Európskym parlamentom a Európskou komisiou (EK).

 

"Vypracovali sme kompromisný návrh, ktorý jednotlivé krajiny pripomienkovali a dnes sme dospeli k záverečnému textu," skonštatoval Žiga. Návrh stanovuje jasné pravidlá v regionálnej spolupráci, solidarite a výmene informácii pri zmluvách na dodávky zemného plynu. Podľa ministra je po dnešku EÚ bližšie k vytvoreniu energetickej únie.

 

"Hovorili sme o solidarite, o transparentnosti v prípade dodávok, takže my sme nehovorili o jednej krajine, ale o Európskej únii ako o jednom celku, ktorý sa musí sa správať smerom dovnútra aj navonok jednotne," skonštatoval minister.

 

V otázke regionálnej spolupráce vzniknú skupiny štátov, ktoré vzišli z analýzy rizík možných výpadkov dodávok plynu. Prostredníctvom krízových modelov by mali dostať štáty v prípade výpadkov návrhy na riešenie situácie.

"Solidarita je mechanizmom poslednej inštancie, ak už všetky ostatné núdzové nástroje zlyhali," vysvetlil Žiga s tým, že solidárne štáty dostanú finančnú kompenzáciu na základe výpočtov odrážajúcich ich národné špecifiká.

 

Členské štáty sa zhodli na tom, že si chcú vymieňať informácie o obchodných zmluvách na dodávku zemného plynu, ale s výnimkou cien. "Dlhodobé kontrakty, ktoré zabezpečujú viac ako 40 % ročnej spotreby členských štátov, bude posudzovať stanovený orgán s ohľadom na bezpečnosť dodávok v členskom štáte aj širšom regióne," uviedol Žiga. Poskytovanie údajov sa bude týkať aj menších zmlúv, ktoré majú strategický význam.

 

Členské štáty dnes prvýkrát diskutovali o novom balíku opatrení návrhov EK, ktoré majú priniesť čistejšiu a efektívnejšie využívanú energiu, vyššiu energetickú bezpečnosť a viac slobody v tejto oblasti pre spotrebiteľov. Podľa Žigu sa reakcie na balík rôznili. Zazneli návrhy, aby bol balík v súlade klimatickými cieľmi, prinášal viac predvídateľnosti a stability, alebo prispel k väčšej integrácii trhov s elektrickou energiou. Poľsko napríklad presadzovalo, aby časť elektrickej energie mohlo naďalej vyrábať v uhoľných elektrárňach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies