Žiga: Nikdy som nepodpísal zmluvu o pridelení dotácie pre firmu VAMAX-X

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 16:48 • 2 min
Žiga: Nikdy som nepodpísal zmluvu o pridelení dotácie pre firmu VAMAX-X

BRATISLAVA – Bývalý šéf Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR a súčasný minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) odmieta dnešné vyjadrenia podpredsedníčky Národnej rady SR Lucie Nicholsonovej (SaS) o údajných manipuláciách s tendrami na envirorezorte a tvrdí, že nikdy nepodpísal žiadnu zmluvu o pridelení dotácie pre firmu VAMAX-X.

slovakia

left justify in out

Podľa Nicholsonovej sa mali v minulosti s vedomím MŽP pod vedením Žigu podpisovať predražené zmluvy s firmou, ktorej konateľ Radovan Varga sedí vo väzení od roku 2013. Ten má byť trestne stíhaný za objednávku vraždy, štát mal podľa nej ukrátiť aj o veľkú sumu peňazí. Firme sa malo dariť na ministerstve aj pod vedením Józsefa Nagya (Most-Híd). Vargu však vtedy nevzali do väzby. Nicholsonová vyzvala Žigu, aby odstúpil z funkcie. Plánuje podať trestné oznámenie, SaS to chce riešiť aj na európskej úrovni s OLAF.

 

"Obvinili ma, že som priamo podpisoval zmluvy s firmou VAMAX-X, ktorá je napojená na nejakú zločineckú skupinu. Týmto chcem jednoznačne vyhlásiť, že nikdy som žiadnu zmluvu s firmou VAMAX-X o pridelení nenávratného finančného prostriedku nepodpísal," zdôraznil dnes na brífingu Žiga.

 

K "zvláštnym zákazkám" malo podľa Nicholsonovej dôjsť v roku 2011 v obci Jaklovce, v roku 2013 vo Veľkom Folkmare, Krásnohorskom Podhradí a Drienovci. Išlo podľa nej o predražené zmluvy na zberné dvory v jednotlivých obciach dokopy za milióny eur. Peniaze mali pochádzať z eurofondov a išlo o nenávratné finančné príspevky. S obstarávaniami sa podľa Nicholsonovej zrejme manipulovalo z ministerstva životného prostredia. Verejné obstarávanie organizovala vo všetkých prípadoch firma EURO-recykling.

 

Všetky zmluvy, ktoré menovala Nicholsonová, sa dajú podľa Žigu rozdeliť na dve časti, a to na zmluvy uzatvorené priamo medzi MŽP a firmou VAMAX-X a na zmluvy uzatvorené MŽP a obcami. "Zmluva s firmou VAMAX-X pochádza z roku 2011 a je na autovrakový park. V roku 2013 sme k nej urobili dodatok, kde sme zriadili záložné právo, aby sme chránili prostriedky SR a EÚ. Druhú zmluvu, ktorú som podpisoval, bola nie o pridelení, ale o zrušení dotácie, teda o odstúpení od zmluvy v roku 2015, pretože firma VAMAX-X neplnila zmluvné podmienky," podčiarkol Žiga.

 

Druhý súbor zmlúv podľa Žigu boli zmluvy, ktoré sa podpisovali na základe rozhodnutí z rokov 2011 a 2012 o pridelení dotácií obciam. "Ja som následne podpisoval zmluvy s jednotlivými obcami o pridelení dotácie pre obce. Obce v čase podpisu ešte však nemali na účel použitia urobené verejné obstarávania," informoval. Žiga ako vtedajší šéf MŽP podľa svojich slov na základe existujúceho rozhodnutia zmluvy s obcami musel podpísať, lebo nemal inú možnosť. Prijímateľmi dotácií boli obce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona