Žiga nie je spokojný ani s nižšou odmenou za vyhratú arbitráž o Gabčíkovo

NETKY.SK • 11 Október 2017, 15:35 • 2 min
Žiga nie je spokojný ani s nižšou odmenou za vyhratú arbitráž o Gabčíkovo

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Peter Žiga nie je spokojný s novou vyrokovanou odmenou pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána za vyhratú medzinárodnú arbitráž o Vodnú elektráreň Gabčíkovo.

slovakia

left justify in out

„Ja som očakával tú sumu niekde na úrovni medzi jedným a dvoma percentami,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Žiga. Spoločnosť MH Manažment sa v utorok dohodla s advokátskou kanceláriou na znížení odmeny zo 64 miliónov eur na 17,64 milióna eur.

Minister naznačil, že ešte sa možno bude dať spochybniť celá zmluva medzi štátnou spoločnosťou MH Manažment a spomínanou advokátskou kanceláriou.

 

„Stále pracujeme aj s verziou a s právnym názorom, že táto zmluva nemusí byť vôbec platná. A to z toho dôvodu pretože nebola dobre zverejnená. Ideme pracovať s touto alternatívou. Potrebujeme však dôsledný právny názor, preto sme požiadali o pomoc ministerstvo spravodlivosti,“ dodal Žiga s tým, že v najbližších dňoch zrejme vyvodí pre kauzu Gabčíkovo aj personálne dôsledky.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská je tiež presvedčená, že ani znížená odmena nie je adekvátna. „Treba s tou témou ešte pracovať. Štát zjavne zlyhal. Treba sa však pozrieť aj na advokátsku etiku,“ konštatovala Žitňanská.

 

Spoločnosť MH Manažment tvrdí, že zmluva s advokátskou kanceláriou je jednoznačne platná. „O platnosti a neplatnosti zmluvy môže rozhodnúť iba súd. Nikto ani stavovská organizácia, verejný činiteľ, právni experti, ani komisie takúto kompetenciu nemajú,“ povedal predseda predstavenstva MH Manažment Branislav Bačík a dodal, že pokiaľ ide o špekulácie týkajúce sa príloh ku zmluve, o tých hovorí jednoznačne zákon o slobodnom prístupe k informáciám.

 

Podľa neho ak by sa aj teoreticky pripustili špekulácie o neplatnosti zmluvy, ohrozilo by sa celé právne postavenie spoločnosti MH Manažment, ktorá denne rieši stovky súdnych sporov, ktoré tu zostali z obdobia privatizácie bývalých vlád. „Spoločnosť, ktorú riadim, postupovala pod mojím vedením vždy prísne v súlade so zákonmi Slovenskej republiky,“ uzavrel Bačík.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies