Žiga nevylúčil vývoz vody v budúcnosti, bude treba ústavný konsenzus

NETKY.SK • 26 Október 2014, 18:00 • 2 min
Žiga nevylúčil vývoz vody v budúcnosti, bude treba ústavný konsenzus

BRATISLAVA - Zákaz vývozu vody, ktorý v ústave tento týždeň presadili poslanci v parlamente, neznamená, že Slovensko v budúcnosti nebude tekutinu exportovať. V dnešnej diskusnej relácii TA3 to nevylúčili minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) ani poslanec Peter Muránsky (KDH).

slovakia

left justify in out

Šéf envirorezortu zdôraznil, že vody máme v súčasnosti dostatok. V tejto chvíli však podľa neho nie je trh na to, aby sme ju vyvážali. Okolité štáty majú dostatočné vlastné zásoby a ekonomicky sa neoplatí vodu dodávať ďalej - na Balkán, Stredný alebo Blízky východ, vysvetlil Žiga.
      

„V tejto chvíli teda nie je priama hrozba,“ uviedol minister. „My hovoríme o tom, že prvýkrát v histórii sme ako vláda SR zadefinovali vodu ako strategickú surovinu, ktorú chceme chrániť pre ďalšie generácie. Chceli sme tiež, aby to bolo zakotvené aj v ústave, ktorú treba zmeniť aj v budúcnosti až 90 hlasmi poslancov,“ doplnil s tým, že na prípadný export vody bude v budúcnosti potrebné nájsť ústavný konsenzus.
      

Novelu ústavy v pléne podporilo 21. októbra celkom 102 poslancov. Okrem zákonodarcov vládneho Smeru-SD aj poslanci opozičných strán SDKÚ-DS a KDH. „Nevylučujem, že budeme v budúcnosti Kuvajtom vody,“ reagoval v dnešnej televíznej diskusii poslanec Peter Muránsky (KDH) na otázku, či by vývoz vody nemohol byť niekedy prospešný pre našu ekonomiku.
      

Fakt, že v okolí je vody teraz dostatok a jej transport na dlhšie trasy zatiaľ nie je rentabilný, sa z pohľadu Muránskeho môže v budúcnosti zmeniť. „Pri klimatických zmenách, pri rôznych kalamitách, ktoré sa dejú, tá zmena prostredia ide veľmi rýchlo. My nevieme povedať, čo bude za desať, pätnásť rokov, takže nemôžem túto vec vylúčiť,“ doplnil poslanec NR SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies