Žiga: Neviem si predstaviť, že by Belgicko zablokovalo dohodu CETA

NETKY.SK • 18 Október 2016, 11:13 • 2 min
Žiga: Neviem si predstaviť, že by Belgicko zablokovalo dohodu CETA

LUXEMBURG - Neviem si predstaviť, že by krajina ako Belgicko nakoniec vetovala obchodnú dohodu s Kanadou (CETA), vyhlásil pred rokovaním únijných ministrov zodpovedných za obchod v Luxemburgu slovenský minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD). Definitívne sa o dohode zrejme rozhodne až v piatok na summite lídrov EÚ.

slovakia

left justify in out

„Vetovanie dohody by bolo vážnym zásahom do obchodnej politiky Únie, Belgičania sa musia rozhodnúť,“ skonštatoval Žiga. Dodal, že viacero členských štátov muselo počas rokovaní spraviť kompromisy, čím by sa Belgicko mohlo inšpirovať.

 

„Európska komisia pracovala dňom i nocou, ale Belgicko sa nám ešte nepodarilo presvedčiť,“ vyhlásila eurokomisárka Cecilia Malmströmová zodpovedná za obchod. Hoci je optimistická a verí v odobrenie dohody, dnes neočakáva jej schválenie.

 

Dohodu CETA považuje eurokomisárka za prospešnú pre obyvateľov Únie. Výhrady členských štátov sa Európska komisia pokúsila rozptýliť interpretatívnou deklaráciou. Tá vysvetľuje kľúčové aj sporné body dohody CETA a podpisom jej dodali právnu silu EÚ aj Kanada.

 

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders dnes vyhlásil, že dospieť k uzavretiu dohody by chcel počas summitu lídrov EÚ, ktorý sa koná na koncom týždňa v Bruseli. CETA by mala byť predmetom rokovaní v piatok.

 

Prijatie dohody minulý týždeň zablokoval belgický valónsky regionálny parlament. Valónskeho premiéra Paula Magnettea sa zatiaľ nepodarilo presvedčiť, aby Valónsko svoje rozhodnutie zmenilo. Magnette si vypýtal viac času na prehodnotenie svojho stanoviska, informoval belgický denník La Derniere Heure.

 

Belgický premiér Charles Michel pre rovnomenný denník uviedol, že nie je právne ani ústavne prijateľné, aby Belgicko dohodu CETA podpísalo bez súhlasu Valónska.

 

Kritici sa obávajú, že dohoda ohrozí sociálny systém v Európe a povedie k zníženiu noriem na ochranu spotrebiteľov, životného prostredia a zdravia. Proti zmluve sa postavili socialistické strany, strana zelených, kresťanskí demokrati, ale napríklad aj odbory, Greenpeace a ďalšie neziskové organizácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies