Žiga nepotvrdil navýšenie prostriedkov na dostavbu EMO

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 13:51 • 2 min
Žiga nepotvrdil navýšenie prostriedkov na dostavbu EMO

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Peter Žiga nepotvrdil medializované informácie o ďalšom navýšení finančných prostriedkov na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. "Oficiálne túto informáciu nemám.

slovakia

left justify in out

„Nemal som ešte stretnutie so Slovenskými elektrárňami,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Žiga. Minister zatiaľ nevedel povedať, ako sa štát ako 34-percentný akcionár slovenského dominantného výrobcu elektriny postaví k otázke navýšenia prostriedkov na dostavbu Mochoviec, ak sa naplnia medializované informácie. „Ak sa splní medializovaný predpoklad, tak sa k tomu vyjadrím. Bude však veľa závisieť od argumentácie, ako k tomu došlo,“ konštatoval Žiga.


S tým, že dostavba mochoveckých jadrových blokov si vyžiada navýšenie finančných prostriedkov prišiel denník Hospodárske noviny. Podľa denníka by sa mala dostavba predražiť o 500 miliónov eur na celkových 5,1 miliardy eur. Slovenské elektrárne túto informáciu pre spomínaný denník nepotvrdili, ale ani nevyvrátili.


Cena za dostavbu Mochoviec sa na začiatku pohybovala na úrovni 2,8 miliardy eur. Neskôr sa hovorilo o sume 3,8 miliardy eur a následne akcionári Slovenských elektrární schválili rozpočet vo výške 4,6 miliardy eur. Dostavbu dvoch mochoveckých jadrových blokoch má stále na starosti talianska spoločnosť Enel, ktorá v súčasnosti predáva zo svojho 66-percentného podielu v Slovenských elektrárňach polovicu českej energetickej skupine EPH.


Taliansky investor má záujem predať aj zvyšný 33-percentný podiel, urobiť tak však bude môcť až po definitívnej dostavbe jadrových blokov. Prvá vyrobená elektrina z tretieho bloku by tak podľa neho mohla byť podľa ostatných vyjadrení dodaná do siete koncom budúceho roka, alebo začiatkom roka 2017. Štvrtý blok by mali uviesť do prevádzky o rok neskôr.


Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport, slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies