Žiga: Navýšenie rozpočtu pre Mochovce schválil štát s podmienkami na financovanie dostavby

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 13:32 • 2 min
Žiga: Navýšenie rozpočtu pre Mochovce schválil štát s podmienkami na financovanie dostavby

BRATISLAVA - Navýšenie rozpočtu pre tretí a štvrtý blok v Mochovciach (EMO34) schválil štát s podmienkami. Uviedol to po rokovaní vlády šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) v reakcii na utorkové (28.3.) mimoriadne valné zhromaždenie (MVZ) Slovenských elektrární (SE), a.s.

slovakia

left justify in out

"Povedali sme, že súhlasíme s navýšením rozpočtu. Podmieňujeme ho však tým, že väčšinový akcionár zabezpečí financovanie projektu dostavby blokov. Podmienili sme navýšenie aj zlepšením komunikácie (akcionárov). Slovenské elektrárne sme požiadali o novú organizačnú štruktúru - rozhodnutia predstavenstva SE budú podmienené tým, že časť kompetencií sa zoberie výkonnému manažmentu a prenechajú sa predstavenstvu," priblížil dnes Žiga.

 

Šéf MH SR opätovne zdôraznil, že štát nie je zodpovedný za dostavbu EMO34, lebo nemá v SE manažérske právomoci. "Je teda na rozhodnutí manažmentu, aký spôsob financovania zvolí. Odmietli sme financovanie dostavby blokov formou navýšenia základného imania SE," podčiarkol Žiga. Jednou z foriem dofinancovania dostavby EMO34 je podľa neho aj poskytnutie akcionárskeho úveru.

 

Slovenské elektrárne dnes informovali, že MVZ 28. marca jednohlasne schválilo Strategický plán na roky 2017 až 2021, ktorého súčasťou je aj rozpočet dostavby EMO34 vo výške 5,4 miliardy eur, s plánovaným začiatkom prevádzky 3. bloku ku koncu roka 2018 a 4. bloku ku koncu roka 2019. Začiatkom marca bol podľa SE tretí blok dokončený na 94,7 % a štvrtý blok EMO na 82,8 %.

 

Štátny tajomník MH SR Vojtech Ferencz 27. októbra 2016 na konferencii "Úloha občianskej spoločnosti v Energetickej únii" uviedol, že rozpočet na dostavbu EMO34 dosiahne sumu výrazne vyššiu ako 5 miliárd eur. "Slovenské elektrárne nám pred tromi týždňami listom oznámili, že dokončia tretí blok v lete 2018 a štvrtý blok až v lete 2019. Zároveň napriek valnému zhromaždeniu z novembra 2014, kedy avizovali navýšenie rozpočtu na 4,6 miliardy eur, opätovne žiadajú o navýšenie rozpočtu na úroveň 5,4 miliardy eur," spresnil vtedy štátny tajomník MH SR.

 

Žiga 19. októbra 2016 naznačil, že zvyšovanie rozpočtu na dostavbu EMO34 bude "výrazne vyššie, ako sa avizovalo". "Aj viac," spresnil Žiga na otázku, či zvýšenie rozpočtu na dostavbu EMO34 je vyššie, ako bola zverejňovaná suma 500 miliónov eur nad známou sumou 4,6 miliardy eur. Už 4. októbra 2016 na 11. zasadnutí Európskeho jadrového fóra (ENEF) v Bratislave Žiga informoval, že pri dostavbe EMO34 sa očakáva zvyšovanie nákladov.

 

Podľa doterajších informácií by na dostavbu tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach malo ísť asi 4,6 miliardy eur. Podľa rozpočtových odhadov z roku 2008 sa malo na dostavbu blokov vynaložiť 2,8 miliardy eur, diskutovalo sa aj o potrebe zvýšenia rozpočtu na 3,8 miliardy eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies