Žiga: Ministerstvo hospodárstva čaká sťahovanie do areálu SPP asi v lete

NETKY.SK • 13 Apríl 2017, 15:59 • 2 min
Žiga: Ministerstvo hospodárstva čaká sťahovanie do areálu SPP asi v lete

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, sídliace dnes v Bratislave na Mierovej ulici, by sa malo presťahovať pravdepodobne v letných mesiacoch, a to do areálu Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) na Mlynských nivách. Uviedol to pre TASR šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Terajšia budova rezortu hospodárstva je podľa neho "najkrajším príkladom energeticky nehospodárnej budovy, aká je na Slovensku". "Ak má byť MH SR nositeľom energetickej efektívnosti a hospodárnosti budov, tak určite nie je dobrou vizitkou jeho vlastná budova," zdôvodnil potrebu sťahovania Žiga.

 

"Nie je možné, aby sme používali budovu, ktorá má pomaly 50 rokov a na nej sa v zásade za ten čas nič nezmenilo. Obsahuje ešte stále azbestové časti, elektroinštalácia je v úbohom stave, celkový stav je žalostný. V lete je v budove horúco, v zime zas chladno. Rozhodli sme sa preto, že budeme hľadať náhradu v rámci našich rezortných možností. Našli sme budovu SPP na Mlynských nivách, do ktorej vieme presťahovať celé ministerstvo," oznámil. Podnik SPP je vo vlastníctve štátu prostredníctvom ministerstva hospodárstva.

 

Súčasnú budovu na Mierovej ulici rezort hospodárstva nechce predávať. "Budeme ju rekonštruovať. Už sme sa dohodli s Ministerstvom financií SR, že by nám na rekonštrukciu poskytlo peniaze. Bude to však v zásade návratný projekt, pretože máme rezortné organizácie, ktoré 'nesedia' v štátnych budovách, ale využívajú komerčné nájmy," poznamenal.

 

"Po rekonštrukcii súčasnej budovy MH SR, z ktorej by sme chceli urobiť modernú, energeticky efektívnu, možno pasívnu stavbu, by sme do nej presťahovali naše rezortné organizácie. Tým, že pre ne nebudeme využívať nájmy, ako keby po rekonštrukcii ušetríme prostriedky štátneho rozpočtu. Dokonca tým, že sa presťahujeme do SPP, budeme na nájomnom relatívne platiť menej, ako nás stoja náklady na obsluhu súčasnej budovy," doplnil.

 

Sťahovanie MH SR by sa podľa neho malo zrealizovať pravdepodobne v letných mesiacoch tohto roku, a to v niekoľkých etapách. "Musíme rezort pripraviť na sťahovanie. Budúce priestory si musíme nejako prispôsobiť, pretože máme aj tzv. režimové pracoviská. Máme tiež pracoviská, ktoré si vyžadujú istý stupeň utajenia. Centrálne napríklad riadime hospodársku mobilizáciu v krajine. Letné obdobie je zároveň obdobím, keď je možno 'zľavená' pracovná aktivita, takže by sme ho využili na to, aby sme sa presťahovali," dodal.

 

Následná rekonštrukcia súčasnej budovy na Mierovej ulici sa podľa Žigu samozrejme začne transparentným verejným obstarávaním. "Vzhľadom na jeho výšku sa využije (na verejné obstarávanie) pravdepodobne Európsky vestník," doplnil minister hospodárstva SR.

 

Odborníci hodnotia prípadné sťahovanie ministerstva ako krok správnym smerom. "MH SR si zaslúži nové, krajšie priestory, ktoré dokážu naplniť požiadavky ministerstva a zároveň, v prípade presťahovania sa, vytvorí pre zamestnancov atraktívnejšie pracovné prostredie," uviedol 24. septembra 2016 generálny riaditeľ realitno-poradenskej spoločnosti CBRE Slovensko Tomáš Hegedüš.

 

Mlynské nivy sa podľa neho nachádzajú v centrálnej biznis zóne hlavného mesta. "V oblasti s najhustejšou kancelárskou plochou, a tomu zodpovedajú aj služby v tejto biznis zóne – hustota liniek MHD, blízkosť autobusovej stanice, blízkosť obchvatu a diaľnice, možnosti stravovania, a tak ďalej," opísal Hegedüš.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies