Žiga je spokojný so závermi Európskej rady

NETKY.SK • 24 Október 2014, 17:36 • 2 min
Žiga je spokojný so závermi Európskej rady

BRATISLAVA - Podľa ministra životného prostredia Petra Žigu bude Európska únia naďalej celosvetovým lídrom v boji proti klimatickým zmenám. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

slovakia

left justify in out

Na summite v Bruseli Európska rada definovala klimaticko-energetické ciele EÚ do roku 2030. Cieľ najmenej 40-percentného zníženia emisií oxidu uhličitého CO2 do roku 2030 oproti roku 1990 bude záväzný pre EÚ, pričom každá krajina k nemu prispeje svojím povinným dielom. Cieľ týkajúci sa obnoviteľných zdrojov bude záväzný na celoeurópskej úrovni. Podiel obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe energie minimálne 27 percent do roku 2030 a zvýšenie energetickej efektívnosti o 27 percent nebudú záväzné na národnej úrovni, čo je podstatný rozdiel oproti súčasnosti. Znamená to najmä nižší tlak na zvyšovanie cien energií, ku ktorému prispieva masívna podpora obnoviteľných zdrojov energie v EÚ. „Zdôrazňovali sme, že je potrebné brať ohľad na aktuálnu ekonomickú situáciu nových členských krajín EÚ, aby sa príliš radikálne zmeny neodrazili negatívne. Som rád, že sa nám vďaka diplomatickému úsiliu podarilo dosiahnuť reálnejšie klimatické ciele,“ povedal Žiga. 

 

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Greenpeace Miroslava Ábelová, podľa ich názoru sú dohodnuté ciele príliš nízke, spomalia úsilie na rozvoj obnoviteľných zdrojov a udržia Európu závislú od znečisťujúcich a drahých palív. „Riešenie problémov klimatickej zmeny potrebuje radikálne riešenia na odvrátenie katastrofy, ale to, čo ponúka únia, je absolútne nedostatočné," tvrdí Pavol Široký, klimatický a energetický kampanier Greenpeace Slovensko. 

Závery Európskej rady, ktoré definujú klimaticko-energetické ciele EÚ do roku 2030, predstavujú spoločný príspevok EÚ do rokovaní o novej, globálnej klimatickej dohode, ktorú má prijať Konferencia OSN o zmene klímy v decembri budúceho roka v Paríži.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies