Žiga hostí zástupcov V4, Rumunska a Bulharska

NETKY.SK • 29 September 2014, 19:07 • 2 min
Žiga hostí zástupcov V4, Rumunska a Bulharska

BRATISLAVA - V Bratislave sa dnes začali rokovania zástupcov krajín Visegrádskej štvorky (V4), Rumunska a Bulharska pre oblasť životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano, hlavnými témami rokovaní sú čistota ovzdušia, odpadové hospodárstvo a politika zmeny klímy. Rokovania, ktorým predsedá minister životného prostredia Peter Žiga, potrvajú podľa ministerstva do utorku.

 

Bulharsko na rokovaniach zastupuje ministerka Svetlana Zhekova, Česko námestník ministra Jan Kříž, Maďarsko štátni tajomníci Zsolt Szabó a András Rácz. Poľsko reprezentuje štátny tajomník Marcin Korolec a Rumunsko štátny tajomník Mihail Fäcä. Predstavitelia sa dnes na rokovaniach zhodli, že podporujú snahy Európskej komisie (EK) v oblasti návrhov zvyšovania kvality ovzdušia, ciele do roku 2030 však skôr považujú za indikatívne a ambiciózne. Navrhovaná revízia smernice EK má zaviesť prísnejšie národné emisné stropy pre šesť hlavných látok znečisťujúcich ovzdušie pre roky 2020 a 2030. V prípade balíčka odpadového hospodárstva, ktorý komisia pripravuje, sa krajiny zhodli na potrebe zvýšiť úroveň recyklácie a razantne sa odkloniť od skládkovania. Podľa zástupcov je však potrebné zohľadniť špecifickú situáciu a štartovaciu pozíciu jednotlivých krajín. 

 

V utorok budú zástupcovia hodnotiť medzinárodné rokovania a východiská v oblasti politiky zmeny klímy, vrátane minulotýždňového klimatického samitu OSN v New Yorku. K rokovaniam sa takisto pridajú aj politickí zástupcovia Nemecka a Francúzska, ktorí sa chcú zapojiť do dialógu o cieľoch Rámca politík v oblasti klímy a energetiky na obdobie rokov 2020 až 2030.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies