Žiga: Dohoda Európy s Kanadou je vyrokovaná dobre, pre Slovensko výhodne

NETKY.SK • 12 Október 2016, 13:45 • 2 min
Žiga: Dohoda Európy s Kanadou je vyrokovaná dobre, pre Slovensko výhodne

BRATISLAVA - Komplexná hospodárska a obchodná dohoda medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA) je podľa ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) vyrokovaná dobre, pre Slovensko výhodne.

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu hospodárstva to uviedol po dnešnom rokovaní vlády v reakcii na vyhlásenia vládnej strany SNS. Tá na tlačovej konferencii vyzvala ministerstvo, aby odložilo podpis tejto dohody, pretože Slovensko potrebuje čas na spracovanie štúdie o vplyvoch a dopadoch dohody na krajinu a jej obyvateľov.

 

Podľa Žigu sa však do dohody zapracovali všetky pripomienky jednotlivých rezortov alebo záujmových skupín. "Boli dané červené čiary, za ktoré sa nedá ísť, či sa to týka poľnohospodárstva, ochrany vôd alebo zamestnávateľov," opísal minister.

 

Myslí si, že Európa by nemala mať problém podpísať s Kanadou dohodu o voľnom obchode. "Pretože, keď sa nevieme dohodnúť ako 500-miliónová Európa s trhom, ktorý má 36 miliónov obyvateľov, tak si myslím, že potom sa treba vážne zamýšľať nad existenciou EÚ a spoločnou obchodnou politikou," zdôraznil Žiga.

 

Krok poslancov SNS, ktorí sa na takéto otázky pýtajú cez médiá, nepovažuje za šťastný a nerozumie mu. "Informácie, ktoré požadujú, sú známe dva, tri mesiace a niektoré aj dlhšie. Otázky, ktoré kladú, sú zodpovedané dlhšie," opísal Žiga. Je pripravený sa s poslancami stretnúť aj osobne. "U mňa majú či koaliční partneri, či opoziční poslanci dvere otvorené a som pripravený vždy komunikovať o rôznych otázkach," dodal.

 

Čo sa týka dopadovej štúdie dohody s Kanadou, robila ju podľa Žigu Európska komisia a zodpovedala v nej všetky otázky, ktoré boli otvorené. Konkrétna štúdia o Slovensku podľa neho vypracovaná nie je. Slovensko je totiž podľa ministra otvorenou ekonomikou a celkový obchod, ktorý v súčasnosti uskutočňuje s Kanadou, tvorí 0,2 % hrubého domáceho produktu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona