Žien v politike je dlhodobo málo, najvýraznejšie sú zastúpené v súdnictve

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 11:27 • 2 min
Žien v politike je dlhodobo málo, najvýraznejšie sú zastúpené v súdnictve

BRATISLAVA - Hoci si Slovensko uvedomuje potrebu prijať legislatívne opatrenia vo volebných zákonoch do všetkých stupňov volených orgánov, v súčasnosti sa o nich neuvažuje.

slovakia

left justify in out

"Iniciatívy na zvýšenie zastúpenia žien v rámci politických strán v podstate neexistujú," konštatuje rezort diplomacie v správe o implementácii Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach v SR, ktorú dnes schválila vláda.

 

Počet žien v slovenskej politike je dlhodobo nízky, ich podiel v parlamente sa roky pohybuje na hranici 13 až 20 percent. To je 19 až 29 žien zo 150-členného zákonodarného zboru. "Legislatívne ukotvené pomerné zastúpenie žien na kandidačných listinách má veľmi nízku podporu, najmä medzi politickými stranami, ktoré by museli takúto úpravu schváliť," pripomína MZV.

 

Bez ženskej zástupkyne je momentálne vláda. Do vlaňajšieho novembra vykonávala funkciu ministerky zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ktorá podala demisiu. V Európskom parlamente sú z 13 slovenských europoslancov štyri ženy. To je viac ako 30-percentné zastúpenie.

 

Na riadení samosprávneho kraja sa v pozícii predsedu nepodieľala ani jedna žena. V posledných novembrových komunálnych voľbách uspelo 680 primátoriek a starostiek. Je to 23,4 percenta z 2911 obsadených starostovských kresiel.

 

Najvýraznejšie zastúpenie majú ženy v súdnictve. Sudkyne tvoria 63 percent zo všetkých sudcov. V súčasnosti tiež zastávajú najvyššiu funkciu na Ústavnom súde SR, Najvyššom súde SR, v Súdnej rade SR a v Centre právnej pomoci. Podpredsedom Špecializovaného trestného súdu je tiež žena.

Ich zastúpenie v ekonomických rozhodovacích pozíciách na Slovensku patrí k dlhodobo najvyšším v rámci EÚ. Podľa analýzy ministerstva práce tvoria ženy v dozorných radách v 86 spoločnostiach kótovaných na slovenskej burze 28,62 percenta zo všetkých členov.

 

Slovensko ako zmluvná strana medzinárodných ľudskoprávnych dohovorov pravidelne predkladá správy o plnení záväzkov, ktoré z nich vyplývajú. V zmysle Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach musí podávať generálnemu tajomníkovi OSN správy o opatreniach prijatých na uplatňovanie práv uznaných v tomto pakte a o pokroku, ktorý sa pri ich využívaní dosiahol.

 

Štvrtá periodická správa informuje o konkrétnych krokoch vlády v oblasti občianskych a politických práv po prijatí záverečných odporúčaní Výborom OSN pre ľudské práva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies