Židovskí záchranári ponúkli Turecku pomoc po nešťastí v bani v Some

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 13:19 • 2 min
Židovskí záchranári ponúkli Turecku pomoc po nešťastí v bani v Some

JERUZALEM - Izraelská záchranná služba Červená Dávidova hviezda (Magen David Adom - MDA) dnes v súvislosti s banským nešťastím ponúkla pomoc Turecku, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

MDA môže do Turecka veľmi rýchlo poslať záchranárov a lekárske vybavenie, uviedli noviny Jerusalem Post. Turecko a Izrael sa už dlhšie snažia o opätovné zblíženie.
     

Predtým blízke vzťahy oboch krajín sa ocitli v hlbokej kríze po tom, ako pri útoku izraelských vojakov v roku 2010 prišlo o život deväť Turkov na lodi Mavi Marmara, snažiacej sa prelomiť blokádu pásma Gazy.
     

Turecko dnes vyhlásilo trojdňový štátny smútok po utorkovom výbuchu plynu a následnom požiari v uhoľnej bani v meste Soma južne od Istanbulu.
     

Turecký minister energetiky Taner Yildiz informoval, že pri striedaní zmien uviazlo v bani 787 ľudí a zachrániť sa ich doteraz podarilo 363. Potvrdených obetí je zatiaľ najmenej 205.
     

"Nádej na ich záchranu sa stále zmenšuje," zdôraznil Yildiz. Obete podľa jeho slov zabil oxid uhoľnatý. Uväznení baníci sú údajne až dva kilometre pod povrchom zeme a štyri kilometre od východu z bane, čo marí snahy o ich záchranu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona