Židovskí dedičia stredovekých artefaktov zažalovali Nemecko

NETKY.SK • 24 Február 2015, 14:09 • 2 min
Židovskí dedičia stredovekých artefaktov zažalovali Nemecko

BERLÍN - Dedičia židovských obchodníkov s umením zažalovali na americkom súde Nemecko, dožadujúc sa navrátenia zbierky stredovekých cirkevných artefaktov, ktoré podľa nich boli pod nacistickým nátlakom predané za oveľa nižšiu cenu, akú má skutočnú hodnotu. Oznámila to dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Bostonský právnik Nicholas O'Donnell podľa vlastných slov podal žalobu na federálnom súde v americkom hlavnom meste Washington, v ktorej sa dovoláva vlastníctva zbierky známej ako poklad Welfovcov. Názov pochádza z európskeho šľachtického rodu, ktorý dal Nemecku i Británii v 11.-20. storočí mnohých monarchov.
     

Okrem Nemecka obžaloba spomína aj vládnu Nadáciu pruského kultúrneho dedičstva (SPK), ktorá je jednou z najväčších inštitúcií svojho druhu na svete a zároveň prevádzkovateľom berlínskych múzeí.
     

Zbierka pozostávajúca prevažne zo zlatých, klenotmi zdobených krížov a relikviárov je v súčasnosti v rukách SPK. Jej hodnota sa odhaduje na desiatky miliónov eur.
     

Poklad Welfovcov je stredobodom sporu ohľadom jeho vlastníctva od roku 2008. Podľa komisie poverenej nemeckými úradmi vystopovať pôvod diel však nič nenaznačuje tomu, že predchádzajúci majitelia boli nútení predať artefakty pod cenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies