Židia vo Francúzsku sa boja o svoje životy, moslimský útočník zostáva vo väzbe

NETKY.SK • 12 Január 2016, 11:43 • 2 min
Židia vo Francúzsku sa boja o svoje životy, moslimský útočník zostáva vo väzbe

PARÍŽ - Židovská komunita v juhofrancúzskom meste Marseille je znepokojená rastúcim počtom útokov voči svojim členom. Najnovší z nich sa odohral v pondelok a jeho terčom bol 35-ročný učiteľ francúzsko-hebrejského inštitútu, na ktorého zaútočil 15-ročný mladík.

slovakia

left justify in out

Páchateľ - Turek kurdského pôvodu - pred vyšetrovateľmi tvrdil, že konal v mene Alaha a extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Prokurátor Brice Robin novinárom povedal, že mladík konal v mene islamistov, lebo "moslimovia vo Francúzsku znevažujú islam a francúzska armáda chráni židov".


Mladý muž útočil mačetou a pri sebe mal aj veľký nôž, ktorý chcel údajne použiť proti policajtom, informovali dnes francúzske médiá. Páchateľ zostáva vo vyšetrovacej väzbe, spresnila spravodajská spoločnosť RTL, podľa ktorej sa páchateľ k činu priznal a vyjadril ľútosť, že svoju obeť nezabil. Tvrdí tiež, že keby mohol, urobil by to znova. Židovskú obec v Marseille znepokojuje celkový profil páchateľa tohto trestného činu. Mladík sa údajne stal radikálnym pod vplyvom informácií získaných na sociálnych sieťach. Jeho radikalizáciu nepostrehli ani jeho najbližší príbuzní, ani učitelia v lýceu, ktorého je študentom.


"Má nejaké vedomosti (o islame), ale cítiť, že neovláda základy," spresnil námestník riaditeľa pre verejnú bezpečnosť marseillskej prokuratúry Yannick Bloin. Mladík "pochádza z normálneho, klasického prostredia a v lýceu mal dobré známky," dodal. Chlapec útočil vo štvrti, kde žije a kde ho ľudia poznali ako dobrého študenta, ktorý nerobil problémy a nespáchal doteraz žiadny trestný čin či priestupok.


Rabín miestnej synagógy v rozhovore pre spravodajský portál RTL uviedol, že v štvrti, kde sa útok odohral, žije roky a nikdy nepociťoval nepriazeň nežidov. "Prejavy nenávisti u časti mládeže sú novinkou, prichádza to cez internet," uviedol miestny rabín Zvi Ammar.


V marseillskej židovskej komunite zaregistrovali za uplynulé tri mesiace tri násilné útoky. Teroristický rozmer útoku z pondelka len zvýšil obavy miestnych židov. Jeden z nich - David, ktorý má 16 rokov ako útočník - pre RTL uviedol, že po útoku z pondelka má ešte väčší strach ako doteraz. "Obzerám sa za seba, okolo seba, pred seba. Dávam si veľký pozor na ľudí, ktorí sú okolo mňa," povedal.


Rabín Ammar považuje za nepredstaviteľné, že by sa židia kvôli útokom podobným pondelkovému vzdali nosenia jarmulky na hlave. "Máme sa prestať identifikovať ako židia? To je nepredstaviteľné, ale neviem, čo robiť," dodal. Francúzsko je naďalej v stave najvyššej pohotovosti po sérii minuloročných teroristických útokov. Súčasťou bezpečnostných opatrení je aj zvýšená ochrana objektov patriacich židovským náboženským obciam, židovských obchodov, kultúrnych centier či škôl.


Terčom jedného z útokov bol totiž aj obchod s kóšer tovarom pri Porte de Vincennes na okraji Paríža, kde pri rukojemníckej dráme prišli o život štyria ľudia. Francúzsko má okrem v čerstvej pamäti aj útok z roku 2012, keď džihádista alžírskeho pôvodu pri sérii útokov na juhu Francúzska zastrelil siedmich ľudí, z toho troch žiakov židovskej školy v Toulouse a ich učiteľa. Rovnako ako židovské objekty sú však vo Francúzsku chránené aj mešity a moslimské modlitebne, pretože úrady sa obávajú represií z dôvodu islamofóbie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies