Židia v Rusku protestovali proti ich spájaniu s vraždou cára Mikuláša II.

NETKY.SK • 29 November 2017, 17:06 • 2 min
Židia v Rusku protestovali proti ich spájaniu s vraždou cára Mikuláša II.

JERUZALEM - Najväčšia ruská židovská organizácia vyjadrila protest voči tvrdeniu istého biskupa pravoslávnej cirkvi, v zmysle ktorého posledného ruského cára zavraždili Židia pre rituálne účely. Túto tézu zopakoval aj úradník ruského rezortu spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Informácie priniesli v stredu tlačová agentúra Kathpress, rakúska APA, ruský Interfax a izraelský denník Haarec. Na konferencii v ruskej metropole vyšetrovateľka osobitného výboru pre objasnenie vraždy cára Mikuláša II. z roku 1918 Marina Molodcovová uviedla, že grémium zrealizuje "psychohistorické preskúmanie" kauzy, aby zistilo, či bola poprava cárskej rodiny rituálnou vraždou, informovala tlačová agentúra RIA Novosti.

 

Biskup pravoslávnej cirkvi Tichon Ševkunov na rovnakom podujatí konštatoval, že precízny prístup podstatnej časti cirkevnej komisie, ktorá sa zaoberala vraždou Mikuláša II., nenechal pochybnosti o tom, že to bola vražda rituálna. Federácia židovských náboženských obcí Ruskej federácie, strešná organizácia združujúca viac ako 100 členských obcí z celej krajiny, označila v utorok spomínané vyjadrenia za "šokujúci prejav antisemitského mýtu". Jej hovorca Boruch Gorin pre Interfax uviedol: "Považujeme to za absolútne neprijateľné." Dodal, že je osobne šokovaný hlavne absurdnosťou obvinenia.

Podobne odsúdil v utorok predmetné komentáre Euro-ázijský židovský kongres.

 

Ruská pravoslávna cirkev svätorečila zavraždeného cára a jeho príbuzných v roku 2000. O desať rokov neskôr dostali orgány ruskej prokuratúry podnet, aby začali vyšetrovanie vraždy niekdajšieho panovníka a cárskej rodiny, ktorú renomovaní historici pripisujú boľševikom.

 

Dominancia Židov v radoch ruských revolucionárov sa stala hlavným pilierom antisemitského naratívu v regióne. Už v období holokaustu poslúžila ako zámienka na likvidáciu množstva stúpencov judaizmu v celej východnej Európe samozvanými nepriateľmi komunizmu a krajiny sovietov napriek skutočnosti, že komunisti už vtedy potláčali príslušníkov židovskej komunity a ich verejné vyjadrenia.

 

Vrahovia cára Mikuláša II. boli evidentne presvedčení ateisti, ktorí odmietali akúkoľvek vieru v nejakú moc okrem svojej vlastnej, vyhlásil hovorca Federácie židovských náboženských obcí Ruskej federácie Boruch Gorin, ktorý je významným poradcom ruského vrchného rabína Berela Lazarta, pre denník Haarec. Zároveň zdôraznil, že zodpovednosť Židov za smrť cára je "absolútnym antisemitským mýtom", ktorý sa využíva v antisemitskej propagande už niekoľko desaťročí, čo židovská komunita pozoruje s veľkým znepokojením.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona