Židia putujú k najstaršej synagóge v severnej Afrike

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 12:28 • 2 min
Židia putujú k najstaršej synagóge v severnej Afrike

TUNIS - Za veľmi prísnych bezpečnostných opatrení dnes na tuniskom ostrove Džerba vrcholí púť židov k tamojšej synagóge El Ghriba, ktorá je najstaršou v severnej Afrike.

slovakia

left justify in out

Ako informoval francúzsky spravodajský magazín L'Observateur, organizátori očakávali, že synagógu El Ghriba navštívi do 2000 veriacich. V snahe predísť možnému útoku polícia v stredu starú židovskú štvrť uzavrela a každý pútnik sa musel podrobiť fyzickej prehliadke. Nad štvrťou hliadkovali policajné vrtuľníky.


Dvojdňová púť na ostrov Džerba sa koná každý rok a začína sa na 33. deň pesachového obdobia.


Okrem tuniských židov, ktorých počet sa zo 100.000 v roku 1956 znížil na súčasných asi 1500, prichádzajú na púť aj židia z Európy, USA a Izraela.


Počet netuniských pútnikov výrazne klesol po samovražednom atentáte, ktorého terčom sa synagóga stala v roku 2002. Zahynulo pri ňom 21 ľudí.


Ďalší pokles návštevníkov spôsobili pretrvávajúce džihádistické útoky na policajtov, vojakov i civilistov, a najmä vlaňajšie atentáty na turistov v tuniskom múzeu Bárdú (Bardo) a na pláži v letovisku Súsa (Sousse).

 

Izrael, podobne ako vlani, aj tento rok svojich občanov vystríhal pred púťou na Džerbu pre riziko teroristických útokov, "osobitne zo strany tých, ktorí sú napojení na svetový džihád".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona