Židia dnes slávia sviatok Roš ha-šana, Nový rok 5775

NETKY.SK • 24 September 2014, 10:44 • 2 min
Židia dnes slávia sviatok Roš ha-šana, Nový rok 5775

JERUZALEM - V židovských rodinách na celom svete sa dnes začína sláviť sviatok Roš ha-šana, ktorý je židovským Novým rokom. V židovskom kalendári sa týmto dňom začína rok 5775.

slovakia

left justify in out

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pri tejto príležitosti vo videoposolstve, adresovanom všetkým židom na svete, vzdal hold jednote židovského národa, vďaka ktorej vždy odoláva skúškam. 

 

Pripomenul, že ani uplynulý rok nebol v tomto smere výnimkou: spomenul prípad troch unesených a zavraždených tínedžerov, stovky rakiet vypálených na izraelské územia z palestínskeho pásma Gazy i obete mladých mužov, ktorí padli pri obrane vlasti v následnej odvetnej operácii izraelskej armády.

 

Ako informoval spravodajský server Ynetnews.com, Netanjahu ocenil podporu, akej sa Izraelu dostalo od židovských komunít v rôznych častiach sveta, a to o to viac, že aj ony prežívali ťažké časy - čím mal na mysli množiace sa prejavy antisemitizmu v rôznych krajinách sveta.

 

Izraelský premiér ubezpečil, že Izrael bude vždy stáť po boku príslušníkov židovských komunít vo svete, keď budú ich príslušníci konfrontovaní s nenávisťou a netoleranciou. 

 

"Židia kdekoľvek na svete musia byť schopní žiť dôstojne a bez strachu," dodal. Spresnil, že práve počas osláv príchodu Nového roka si treba uvedomiť silu, ktorú "čerpáme z nášho záväzku voči iným".

 

"Izrael je úžasným úspechom. Židia sú opäť suverénni a slobodní vo svojej vlasti. Spoločne sme vybudovali pulzujúcu demokraciu a silnú ekonomiku a stali sa globálnou technologickou veľmocou. V novom roku bude Izrael naďalej majákom slobody a ľudských práv v oblasti intolerancie, zdrojom inovácií v prospech celej planéty," vyhlásil Netanjahu. Zdôraznil, že Izrael sa nevzdáva svojho sna o dosiahnutí bezpečného a trvalého mieru so všetkými susedmi.

 

Rímsku židovskú obec pri tejto príležitosti svojím posolstvom pozdravil pápež František, ktorý vyjadril želanie, aby "nám Boh doprial spoločne podporovať spravodlivosť a mier vo svete, ktorý ho tak veľmi potrebuje".

 

Pozdravné posolstvo k sviatku Roš ha-šana adresované svetovému židovstvu zverejnil aj americký prezident Barack Obama. Ubezpečil, že Spojené štáty budú bojovať proti antisemitizmu, a zopakoval záväzok svojej krajiny k "neochvejnému spojenectvu so štátom Izrael."

 

Roš ha-šana sa slávi v prvý a druhý deň mesiaca tišri, čo je podľa kresťanského gregoriánskeho kalendára obdobie pokrývajúce zhruba časť septembra až októbra. Podľa židovskej tradície bol v tento deň stvorený svet. Ide o prvý z tzv. vysokých sviatkov a je prvým z desiatich Dní pokánia, ktoré sú najdôležitejšími dňami v židovskom roku.

 

Pre tento sviatok platia rovnaké náboženská ustanovenia ako počas šabatu. Značná časť oboch sviatočných dní sa trávi v modlitbách a sebaspytovaní. 

 

Typická pre tento sviatok je biela farba, a to v synagóge i na oblečení ľudí. Tradičné je trúbenie na baraní roh, zvaný šófar, čo je pripomenutie zmluvy uzavretej medzi Hospodinom a Izraelom na hore Sinaj. Trúbenie by malo židov prebudiť z mravnej malátnosti.

 

Tradičným pokrmom na sviatočnom stole sú jablká s medom,  pečená barania hlava alebo aspoň jej časť - ako symbol vodcovstva -, či mrkva, symbolizujúca plodnosť. 

 

Podáva sa aj koláč chala, ktorá na rozdiel od iných sviatkov nie je zapletaná, ale guľatá ako symbol opakovania. Zvykne sa jesť aj granátové jablko, pretože má údajne 613 semienok - podobne ako Tóra prikázaní (micvot).

 

Počas novoročných sviatkov sa neje nič horké ani kyslé a tmavé potraviny sa odporúča nahradiť svetlými - napríklad čiernu kávu mätovým čajom, čierne olivy zelenými, mak v plnke do koláčov sezamom alebo tvarohom: aby vraj človeka v novom roku nepostihlo nič zlé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona