Žiadosti o dotácie pre národnostné menšiny možno podať od stredy

NETKY.SK • 15 November 2016, 17:41 • 2 min
Žiadosti o dotácie pre národnostné menšiny možno podať od stredy

BRATISLAVA - Od stredy 9. novembra môžu nadácie, združenia, registrované cirkvi či obce a mestá predkladať žiadosti o poskytnutie dotácie na podporu kultúry národnostných menšín na rok 2017.

slovakia

left justify in out

Na svojej prvej tlačovej konferencii od svojho zvolenia do funkcie 13. apríla tohto roka to povedal splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky. Posledný termín na predkladanie žiadostí je 16. január 2017. Rozpočet na podporu národnostných menšín je tento rok o 620 750 eur vyšší ako minulý rok, a teda 4,5 milióna eur. Minulý rok predložilo žiadosť o poskytnutie dotácie na podporu kultúry národnostných menšín 555 žiadateľov na 1 231 projektov a rozdelili si viac ako 3,8 milióna eur. Z rozpočtu na národnostné menšiny však štátu prepadlo 30-tisíc eur, pretože niekto z prihlásených žiadateľov sa pridelenej dotácie zriekol.


Finančné prostriedky vyčlenili aj tento rok na všetkých trinásť národnostných menšín, ktoré Slovensko uznáva (bulharskú, českú, chorvátsku, maďarskú, moravskú, nemeckú, poľskú, rómsku, rusínsku, ruskú, srbskú, ukrajinskú a židovskú). Štrnásty bod, na ktorý vyčlenili 270-tisíc eur, určili na multikultúrne a interetnické aktivity medzi menšinami. Najnižšia finančná čiastka, o ktorú môžu predkladatelia požiadať, je 500 eur, najvyššia 150-tisíc eur. Bukovszky zdôraznil, že oproti minulému roku sa podmienky poskytovania dotácií výrazne nezmenili, vyšli však v ústrety niektorým žiadateľom o dotácie, ktorí mali k celému procesu niekoľko pripomienok.

 

Žiadateľom a prijímateľom tak podľa riaditeľky Kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny Aleny Kotvanovej znížia administratívnu záťaž napríklad pri vyúčtovaní dotácií či predkladaní dokladov o funkcii štatutára. Žiadateľ nebude musieť predkladať ani originál čestného vyhlásenia garanta o participácii na projekte. Z päť na desať percent z pridelenej sumy tiež zvýšili rozpočet na poštové výdavky či na úhradu výdavkov spojených s občerstvením z pôvodnej výšky v hodnote desať percent na 15 percent. Žiadateľom rozšírili možnosť dotácie na vstupenky či na vzdelávacie aktivity detí a mládeže vrátane vzdelávacích táborov pre deti.


Dôležitou úlohou ochranného mechanizmu národnostných menšín je chrániť aj ich jazyk. Úrad splnomocnenca preto pripravil Správu o stave používania jazykov národnostných menšín na území SR za obdobie rokov 2015 - 2016, ktorú vypracováva každé dva roky. Spolu so správou predkladá aj výsledky dotazníkového prieskumu subjektov obecnej, verejnej a štátnej správy, ale aj z ozbrojeného bezpečnostného zboru či záchranného zboru SR. Na Úrade vlády SR aktuálne čaká na spripomienkovanie aj zákon o používaní jazykov národnostných menšín, ktorý by mal byť na rokovanie vlády pripravený do konca roka.


K najdôležitejším krokom úradu splnomocnenca, ale aj vlády v oblasti práv a postavenia národnostných menšín na Slovensku za posledný rok, zaradil Bukovszky prijatie Akčného plánu na ochranu práv národnostných menšín na roky 2016 - 2020. "Akčný plán na ochranu práv národnostných menšín na roky 2016 - 2020 je prvý materiál, ktorý koncepčne, ale aj na základe konkrétnych opatrení vytvára priestor pre implementáciu vládnej politiky vo vzťahu k národnostným menšinám," povedal Bukovszky. Úrad splnomocnenca pre národnostné menšiny sa stal jeho gestorom, vláda ho schválila 26. októbra tohto roka. Akčný plán je celoštátnou stratégiou ochrany a podpory ľudských práv v SR, ktorej súčasťou musia byť aj akčné plány pre tie zraniteľné a marginalizované skupiny a jednotlivcov, pre ktoré doposiaľ nie sú zabezpečené legislatívne, inštitucionálne a iné rámce ochrany ich práv.

 

Akčný plán obsahuje sedem operačných cieľov na ochranu menšín a etnických skupín, ktoré musia do konca roka 2020 splniť ministerstvá spravodlivosti, vnútra, školstva a kultúry, splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny a vedúci úradu vlády. Bukovszky však za najdôležitejšie dva ciele akčného plánu považuje zabezpečenie prístupu k tvorbe právnych predpisov, ku ktorému prispeje súhrnná právna analýza, ktorú úrad splnomocnenca vypracuje do roku 2020 a zlepšenie podmienok používania jazykov národnostných a etnických menšín. Úrad splnomocnenca pracuje ešte stále na návrhu Zákona o fonde na podporu národnostných menšín, ktorý podľa Bukovszkého predloží do medzirezortného pripomienkového konania už čoskoro. Návrh je v gescii ministerstva kultúry, ktoré tento návrh predloží do legislatívneho procesu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies