Žiadosť do dobrovoľnej vojenskej prípravy si chce zatiaľ podať 119 záujemcov

NETKY.SK • 18 Február 2016, 14:58 • 2 min
Žiadosť do dobrovoľnej vojenskej prípravy si chce zatiaľ podať 119 záujemcov

BRATISLAVA – O projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy sa začali zaujímať prví ľudia. Žiadosť si chce zatiaľ podať 119 záujemcov, medzi nimi aj jedna žena. Informoval o tom minister obrany Martin Glváč, ktorý dnes navštívil Regrutačnú skupinu Bratislava.

slovakia

left justify in out

Dobrovoľníci sa do projektu môžu prihlasovať už od pondelka 15. februára. Čas podať žiadosť na regrutačnej skupine v krajskom meste podľa miesta svojho trvalého bydliska majú do 15. apríla.

 

"Mali sme ešte pred vyhlásením začatia náboru 300 ľudí, ktorí prejavili záujem. Dnes už máme 119 oficiálnych záujemcov, dokonca aj jedna žena," uviedol Glváč. Podľa jeho slov bude projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy trvať mnoho rokov a môže mať viacero vývojových etáp. "Som rád, že je záujem o dobrovoľnú vojenskú prípravu," dodal šéf rezortu obrany.

 

Výcvik prvých 150 záujemcov o dobrovoľnú vojenskú prípravu by sa mal uskutočniť v júli tohto roka. Bude ich čakať 12 týždňov, počas ktorých si precvičia taktiku, streľbu. Prejdú telesnou, poradovou a ženijnou prípravou. Naučia sa využívať komunikačné a informačné systémy. Súčasťou výcviku bude napríklad aj zdravotnícka, topografická, psychologická a logistická príprava.

Ak sa chce občan stať vojakom dobrovoľnej vojenskej prípravy, musí spĺňať viacero podmienok. V prvom rade musí požiadať o prijatie na príslušnej regrutačnej skupine. Urobiť tak môže občan, ktorému vznikla branná povinnosť alebo ju dobrovoľne prevzal.

 

Záujemca musí byť spôsobilý na právne úkony, mať štátne občianstvo Slovenskej republiky, musí byť bezúhonný, spoľahlivý, ovládať štátny jazyk, musí mať najmenej stredné odborné vzdelanie, nesmie byť evidovaný ako občan, ktorý odoprel výkon mimoriadnej služby, byť zdravotne a psychicky spôsobilý, nesmie byť voči nemu vedené trestné stíhanie a musí úspešne absolvovať prijímacie konanie. Do dobrovoľnej vojenskej prípravy môžu byť prijatí ako muži, tak aj ženy.

 

V prijímacom konaní záujemca predkladá vyplnený osobný dotazník, výpis zo zdravotnej dokumentácie, životopis, výpis z registra trestov, občiansky preukaz, doklady o dosiahnutom vzdelaní, o absolvovaných kurzoch, získaní osvedčenia alebo oprávnenia, rozhodnutie o dobrovoľnom prevzatí brannej povinnosti (v prípade, ak ide o občana, ktorému branná povinnosť nevznikla) a čestné vyhlásenia.

 

Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy sa spustil od nového roka. Po absolvovaní výcviku zložia dobrovoľníci vojenskú prísahu a veliteľ výcvikového zariadenia ich povýši do hodnosti vojak 2. stupňa. Vojaci budú zaradení do záloh ozbrojených síl. Štát ich chce využívať aj počas krízového manažmentu, napríklad pri povodniach či požiaroch. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies