Žiadna turecká jar, tvrdí Erdogan

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 16:42 • 2 min
Žiadna turecká jar, tvrdí Erdogan

ISTANBUL - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v pondelok odmietol, že by aktuálne násilné nepokoje v Turecku boli prejavom takzvanej tureckej jari ako odkazu na revolučné hnutie v arabských krajinách spred dvoch rokov.

slovakia

left justify in out

Dlhoročný líder, ktorý nazval demonštrantov "bandou vandalov", potvrdil, že vláda bude "stáť pevne a nebude ustupovať". Poukázal zároveň na fakt, že v arabských krajinách padli režimy, ktoré nemali pluralitný politický systém. V tejto súvislosti dodal, že za nepokoje podľa neho nesú zodpovednosť sociálne siete, kde sa šíria nepravdivé informácie.

"Je tu problémy vyrábajúci nástroj zvaný Twitter, tie najhoršie lži sú tam. To, čo vyvolajú sociálne siete, je pliaga. Spoločnosť je nimi terorizovaná," povedal Erdogan, ktorého Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) jednoznačne vyhrala parlamentné voľby trikrát za sebou. Ku kritickým slovám premiéra sa pridal aj prezident Abdullah Gül. "Demokracia neznamená iba voľby. Vyzývam všetkých občanov, aby dodržiavali pravidlá a formulovali svoje námietky mierovou cestou. Ich posolstvo sme už ale pochopili," povedal. 

Demonštrácie v Turecku sa začali ešte v piatok v Istanbule relatívne pokojným protestom proti plánom na prestavbu populárneho istanbulského námestia Taksim, v okolí ktorého má vyrásť nákupné centrum. Eskalovali až po tom, ako polícia tvrdo zasiahla a aktivistov násilne rozohnala s pomocou obuškov, vodných diel a slzotvorného plynu. Demonštrácie sa následne rozšírili po celej krajine a premenili sa na protesty proti konzervatívnej vláde, ktorej cieľom je podľa kritikov islamizácia sekulárneho Turecka. Kritikou voči zásahu polícia nešerila ani EÚ, ktorej členom sa Ankara neúspešne snaží stať už takmer 10 rokov. 

Turci začínajú byť stále nespokojnejší s Erdoganom, ktorý sa k moci dostal v roku 2003. O rok neskôr sa jeho strana neúspešné pokúsila do ústavy zakomponovať zákaz cudzoložstva. Minulý rok premiér prirovnal interrupcie k vraždám a vlnu nespokojnosti vyvolala aj reforma vzdelávania, ktorá podľa neho umožní výchovu "pobožnej generácie". Pobúrenie naposledy vyvolal prísny zákon zakazujúci reklamu a predaj alkoholu. Legislatíva zakazuje predaj alkoholických nápojov od 22:00 do 6:00 ráno. Alkohol sa nebude môcť predávať v blízkosti mešít a vzdelávacích zariadení. K zákazu podávania liehovín začiatkom roka pristúpila aj letecká spoločnosť Turkish Airlines, ktorá tiež nariadila letuškám nosiť sukne až po členky a zakázala im používať výrazný rúž na pery. 

Turecko je navyše najväčším väzniteľnom novinárov na svete, dokonca podľa minuloročnej správy medzinárodného Výboru na ochranu novinárov v tejto oblasti predbehlo Čínu a Irán. Správa uviedla, že do 1. augusta 2012 bolo v tureckých väzniciach 76 novinárov, z toho 61 len za ich novinársku činnosť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies