Žiadna stratégia Rómom v osade za 22 rokov nepomohla, konštatuje Pollák

NETKY.SK • 9 Október 2015, 14:53 • 2 min
Žiadna stratégia Rómom v osade za 22 rokov nepomohla, konštatuje Pollák

BRATISLAVA - Žiadna stratégia ani koncepcia za 22 rokov Rómom v osadách reálne nepomohla. Na Slovensku bolo vytvorených 19 stratégií a ani jedna nepomohla riešiť tento problém.

slovakia

left justify in out

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák takto reagoval na kritiku podpredsedníčky KDH Miroslavy Szitovej, ktorá uviedla, že rómsky splnomocnenec počas volebného obdobia nepredložil vláde na rokovanie žiadny seriózny strategický, odporúčací alebo koordinačný materiál, ktorý by sa týkal rómskych komunít. Ako uviedla pre agentúru SITA, Pollák tak neurobil napriek tomu, že to stanovuje štatút splnomocnenca. Ako Pollák informoval agentúru SITA, "ukázalo sa, že písanie stratégií a koncepcií na Slovensku riešeniu problémov v rómskych osadách nepomáha. Viac treba robiť, ako písať. Pred rokmi sme prešli od slov k činom. Za tri roky sa nám podarilo spustiť viacero projektov, ktoré pomáhajú Rómom a obciam s rómskymi osadami".


Úrad rómskeho splnomocnenca podľa jeho šéfa inicioval výstavbu modulových škôl, podporil vzdelávacie projekty pre rómske deti. "Spustili sme svojpomocnú výstavbu domov v rómskych komunitách. Podarilo sa nám vysporiadať vlastnícke vzťahy k pozemkom, na ktorých sú rómske osady v prvých obciach," vysvetlil rómsky splnomocnenec. Jeho úrad tiež podporil vytváranie Rómskych občianskych hliadok a výstavbu a rekonštrukciu 60 komunitných centier. "Podarilo sa nám zaviesť sociálny aspekt vo verejnom obstarávaní do nového programového obdobia a vytvoriť tak podmienky na zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných," dodal.


Ako Peter Pollák na záver poznamenal, "na zlepšenie súčasného stavu v rómskych komunitách je potrebné konať. Ak chce KDH písať stratégie, nech tak robí, ale my budeme medzitým robiť aktivity, ktoré Rómom pomôžu". Ako Szitová ďalej uviedla, podľa uznesenia z roku 2012 mali byť na rokovanie vlády predložené aktualizované akčné plány na roky 2015 – 2020. "Doposiaľ neboli predložené, čo považujem za neštandardné. O to viac to vzbudzuje údiv, že zdroje EÚ na roky 2014 – 2020 majú byť použité v súlade s prijatými vládnymi materiálmi. Čerpanie finančných prostriedkov z fondov Európskej únie bez systémového nastavenia neprinesie z dlhodobého hľadiska zlepšenie situácie ľudí vo vylúčených komunitách a nezmierni ani napätie medzi majoritou a obyvateľmi vylúčených osád,“ konštatovala podpredsedníčka KDH.

 

Za celé volebné obdobie vláda podľa jej slov ani raz nerokovala o Stratégii SR pre integráciu Rómov do roku 2020, ani o rómskej téme, ani riešení spolužitia Rómov s majoritou. Výnimkou boli príležitostné témy, ako bol napríklad zásah polície v Moldave nad Bodvou z júna 2013. Podpredsedníčka KDH sa preto obrátila na premiéra Roberta Fica, z úradu vlády jej prišla odpoveď, že splnomocnenec požiadal o posun termínu úloh. "Znamená to, že do konca októbra má splnomocnenec vlády vypracovať a predložiť na rokovanie vlády aktualizované akčné plány na roky 2015 – 2020 Stratégie SR pre integráciu Rómov do roku 2020 pre oblasti vzdelávania, zamestnanosti, zdravia a bývania. Budeme sledovať splnenie termínu, ale ešte pozornejšie obsah akčných plánov,“ zdôraznila Szitová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies