Žiadatelia o ruské občianstvo budú musieť skladať prísahu

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 16:51 • 2 min
Žiadatelia o ruské občianstvo budú musieť skladať prísahu

MOSKVA - Ruská Štátna duma schválila dnes v treťom a zároveň poslednom čítaní návrh zákona, ktorý podmieňuje získanie ruského občianstva prísahou.

slovakia

left justify in out

Zmeny budú zavedené do článku 11 "O občianstve Ruskej federácie". Prísaha bude povinná pre fyzické osoby, ktoré dovŕšili vek 18 rokov a chcú sa stať ruskými občanmi.

 

"Prisahám, že prijatím občianstva Ruskej federácie budem dodržiavať ústavu a zákony Ruskej federácie a práva a slobody jej občanov, budem si plniť svoje povinnosti občana Ruskej federácie pre blaho štátu a spoločnosti, budem chrániť slobodu a nezávislosť Ruskej federácie a budem lojálny Rusku a budem rešpektovať jeho kultúru, dejiny a tradície," uvádza sa texte prísahy.

 

Novela zákona taktiež odstraňuje prekážky pre Ukrajincov, ktorí chcú získať ruské občianstvo. Nebudú musieť predložiť ruským úradom potvrdzujúce dokumenty o zrieknutí sa ukrajinského občianstva. Podľa navrhovateľov novely totiž nie je možné získať od ukrajinských orgánov dokument potvrdzujúci zrieknutie sa občianstva.

 

Zákon zároveň stanovuje podmienky na zrušenie rozhodnutia o udelení občianstva ľuďom odsúdeným za terorizmus a extrémizmus. Ak by prijatie občianstva bolo zamerané proti ústavnému poriadku Ruska a jednotlivec by porušil povinnosť dodržiavať ruské zákony spáchaním trestného činu súvisiaceho s terorizmom alebo extrémistom, bude sa to interpretovať ako predloženie falošných skutočností. Rozhodnutie súdu v prípade uvedených trestných činov bude dôvodom pre zrušenie rozhodnutia o udelení občianstva.

 

Zoznam trestných činov, ktoré vedú k zrušeniu rozhodnutia o udelení ruského občianstva, je rozsiahly a podľa navrhovateľov novely má za cieľ rozšíriť možnosti preventívnych aktivít zo strany orgánov činných v trestnom konaní v boji proti teroristickým hrozbám.

 

Ak návrh schváli aj horná komora parlamentu - Rada federácie - a podpíše ho prezident Vladimir Putin, stane sa zákonom, ktorý začne platiť od 1. septembra 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies