Žiadateľa o azyl z Afganistanu odsúdili za teror na 3,5 roka väzenia

NETKY.SK • 27 Apríl 2018, 20:02 • 2 min
Žiadateľa o azyl z Afganistanu odsúdili za teror na 3,5 roka väzenia

FELDKIRCH - Na 3,5 roka za mreže poslal v piatok Krajinský súd vo Feldkirchu v rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko 43-ročného žiadateľa o azyl z Afganistanu, ktorý bol pred útekom zo stredoázijskej krajiny do Európy členom teroristického zoskupenia Hezbe islámí Gulbuddín (HIG), a to v období rokov 2002-2015.

slovakia

left justify in out

Päťnásobný otec sa v súdnej sieni označil za nevinného. Podľa súdu sa obžalovaný zradikalizoval, aby pomstil brata, ktorý padol v bojoch s príslušníkmi hnutia Taliban. Informácie priniesla tlačová agentúra APA a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

 

Afganec sa do Rakúska dostal v roku 2015, požiadal v alpskej republike o azyl a ubezpečil, že bol iba členom rovnomennej politickej strany. Nepriznal účasť na bojových akciách a poprel, že by sa kedykoľvek bol zapojil do teroristických operácií.

 

V procese vypovedal v piatok aj nemecký expert na Afganistan Thomas Ruttig, ktorý tak osobne doplnil znalecký posudok poskytnutý už skôr súdu. Zodpovedal pri tom otázky týkajúce sa cieľov predmetného zoskupenia vrátane presadenia princípov islamského práva šaríja, ako aj spojitosť tejto organizácie s teroristickými útokmi s využitím trhavín. Senát dospel aj na základe jeho slov k jednoznačnému záveru, že HIG je teroristické zoskupenie a že obžalovaný o tom musel vedieť.

 

Pri vynesení verdiktu zohľadnil ako poľahčujúcu okolnosť doterajšiu bezúhonnosť obžalovaného a jeho spoluprácu pri hľadaní pravdy, ale ako priťažujúci fakt dlhé obdobie členstva v spomínanej organizácii. Afganca previezli priamo zo súdnej sieni do justičného zariadenia vo Feldkirchu, kde vyčká vo väzbe na ďalší vývoj prípadu, pretože rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies