Žiačka sa sťažovala, inšpekcia odhalila jej vzťah s učiteľom

NETKY.SK • 12 August 2013, 13:58 • 2 min
Žiačka sa sťažovala, inšpekcia odhalila jej vzťah s učiteľom

BRATISLAVA - Aj kurióznymi prípadmi sa zaoberala Štátna školská inšpekcia, na ktorú tento rok doručili 17 sťažností súvisiacich s priebehom maturitných skúšok.

slovakia

left justify in out

Žiačka, ktorá mala v treťom a štvrtom ročníku jednotku z biológie, nezmaturovala. "Prešetrením sa však zistilo, že v prvom a druhom ročníku mala objektívne trojky a štvorky a nezaslúžené známky vo vyšších ročníkoch dostávala na základe vzťahu s učiteľom biológie," povedal agentúre SITA školský inšpektor Ľuboš Tužinský. Jednej žiačke zasa prerušili maturitnú skúšku, lebo mala na sebe skryté zvukové zariadenie. Pomocou neho jej mali zvonka diktovať potrebné informácie, tvrdí inšpektor. "Aj v tomto roku sa sťažovali žiaci, ktorí nezmaturovali, pretože majú isté prijatie na vysokú školu. Jedna žiačka, ktorá neprospela, sa hlásila na medicínu," hovorí ďalej Tužinský.

Zo 17 doručených sťažností prešetrili tento rok 11, vlani z 22 to bolo 20. Z prešetrených sťažností tento rok šesť vyhodnotili ako opodstatnených a päť neopodstatnených. Šesť sťažností odložili. "Dôvodom odloženia bolo napr. nedodržanie zákonnej lehoty na podanie sťažnosti, nedoloženie úradne osvedčeného splnomocnenia, ak sťažnosť podávala iná osoba (rodič) a pod.," vysvetlil inšpektor. Tužinský zároveň upozorňuje, že rodič nemôže podávať sťažnosť za plnoletého žiaka bez úradne osvedčeného splnomocnenia. Sťažnosti sa týkali najmä ústnej formy internej časti maturity (12 sťažností), tri sa týkali písomnej formy internej časti maturitnej skúšky a dve externej časti. Z predmetov bolo najviac sťažností podaných voči klasifikácii v cudzom, najmä anglickom jazyku. Podľa školského inšpektora je predpoklad, že počet nespokojných žiakov (či už oprávnene alebo neoprávnene) je omnoho vyšší. Žiaci sú si však vedomí, že sa opäť postavia pred tú istú 

Žiaci sa najčastejšie sťažovali na neprihliadanie na prospech dosahovaný počas štúdia pri stanovení známky pri ústnej forme internej časti maturitnej skúšky, zaujatosť členov predmetovej komisie na ústnej forme maturitnej skúšky. "Výhrady žiakov dlhodobo smerujú najmä voči tomu členovi predmetovej maturitnej komisie, ktorý žiaka učil," priblížil Tužinský. Na základe zistených nedostatkov inšpekcia v siedmich prípadoch nariadila komisionálne preskúšanie, v piatich prípadoch prišlo k zmene známky, z toho v štyroch prípadoch o jeden stupeň, v jednom prípade o dva stupne. V dvoch prípadoch sa známka potvrdila. "Podľa zákona, ak sa prospech na ústnej forme internej časti maturitnej skúšky výrazne odlišuje od žiakom dosahovaného prospechu počas štúdia, je povinná predmetová maturitná komisia pri klasifikácii na túto skutočnosť prihliadať. Ak sa prospech na ústnej maturitnej skúške odlišuje oproti dosahovanému prospechu viac ako o dva stupne, školský inšpektor nariadi komisionálne preskúšanie, pri ktorom je prítomný," ukončil Tužinský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona