Žiaci so zlými známkami sa tento rok dostanú na gymnáziá naposledy

NETKY.SK • 25 August 2013, 10:44 • 2 min
Žiaci so zlými známkami sa tento rok dostanú na gymnáziá naposledy

BRATISLAVA - Známkový limit budú musieť žiaci dodržať aj na konci druhého polroka posledného ročníka na základnej škole.

slovakia

left justify in out

Školáci, ktorí si nepotrpia na dobré známky, by mali už v tomto školskom roku zabrať. Od budúceho školského roka sa totiž na gymnáziá dostanú len žiaci, ktorí nemali na konci druhého polroka ôsmeho ročníka a na konci prvého polroka v deviatke priemer známok z povinných predmetov horší ako 2,0. Keď majú záujem o strednú odbornú školu, nemôžu mať priemer známok horší ako 2,75. Zmena sa dotkne žiakov, ktorí v septembri nastupujú do ôsmej triedy.

Známkový limit budú musieť žiaci dodržať aj na konci druhého polroka posledného ročníka na základnej škole. Zmeny v prijímacom konaní priniesla zmena zákona o odbornom vzdelávaní z dielne ministerstva školstva.

Zákon priniesol povinné prijímačky na stredné školy s maturitou už v uplynulom školskom roku. Výnimkou boli jedine tí, ktorí napísali tzv. monitor zo slovenčiny aj z matematiky aspoň na 90 percent. Od 1. septembra 2014 budú musieť deviataci navyše spĺňať hranicu priemerného prospechu. Pri prijímacom konaní môže brať škola do úvahy úspechy z olympiád či iných súťaží.

Stanovenie limitu známok pre prijatie na strednú školu kritizovala opozícia a pre zákon sa obrátila na Ústavný súd. "Týmto zákonom sa Slovensko stalo svetovým unikátom, v ktorom priemer známok na jednom jedinom polročnom vysvedčení znamená celoživotný zákaz prijatia na stredoškolské štúdium s maturitou, teda aj zákaz vysokoškolského štúdia či práce v štátnej službe," odôvodnil opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies