Žiaci osemročných gymnázií už nebudú ukrátení o príspevok na lyžiarsky kurz: Novela zákona im umožní uplatniť si ho dvakrát

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 10:50 • 2 min
Žiaci osemročných gymnázií už nebudú ukrátení o príspevok na lyžiarsky kurz: Novela zákona im umožní uplatniť si ho dvakrát

BRATISLAVA - Okruh poberateľov finančného príspevku na kurz pohybových aktivít v prírode sa rozšíri.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení z dielne ministerstva školstva, ktorý tento týždeň odobrila vláda.

 

Žiaci osemročných gymnázií a konzervatórií, po novom už nebudú ukrátení o štátny príspevok na lyžiarske kurzy. Doterajšia právna úprava im totiž umožňovala získať 150-eurový príspevok na pohybové aktivity v prírode len raz počas štúdia, ich rovesníci naň však mali nárok na druhom stupni základnej školy a opäť aj na strednej škole.

 

V navrhovanom riešení týkajúcom sa štátneho príspevku na lyžiarske kurzy ide o spravodlivejšie nastavenie systému prideľovania príspevkov oproti súčasnému stavu. "Žiak, ktorý riadne ukončí základnú školu a následne pokračuje napríklad na štvorročnom gymnáziu, dostane príspevok jedenkrát v základnej škole a jedenkrát na gymnáziu či strednej odbornej škole. Žiaci osemročných gymnázií a konzervatórií s osemročnou dĺžkou štúdia sú dnes o túto možnosť ukrátení, nakoľko odchádzajú na osemročné štúdium už počas štúdia na základnej škole a škola mohla čerpať príspevok na toho istého žiaka iba jedenkrát počas celého štúdia. To sme chceli zmeniť," uviedol minister školstva Peter Plavčan.

 

Nový návrh umožňuje, aby stredná škola s osemročným vzdelávacím programom mohla použiť príspevok na kurz pohybových aktivít v prírode na toho istého žiaka jedenkrát počas jeho štúdia v prvom až štvrtom ročníku a jedenkrát počas jeho štúdia v piatom až ôsmom ročníku.

 

Cieľom návrhu je podľa ministerstva školstva zvýšiť kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu v školách s osemročnou dĺžkou štúdia, nakoľko žiak dostane príspevok na kurz pohybových aktivít v rovnakom rozsahu ako žiak základnej školy, ktorý študuje po jej absolvovaní na strednej škole. Zmena by sa mala dotknúť 2518 žiakov osemročných gymnázií a konzervatórií a vyžiada si celkové náklady vo výške 377.700 eur na rok.

 

Návrh zákona už schválila vláda SR, odobriť ho musia ešte poslanci Národnej rady SR. Niektoré opatrenia návrhu zákona, vrátane rozšírenia okruhu poberateľov príspevku na lyžiarsky kurz, by mali začať platiť už od septembra 2017.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona