Zhruba tretina európskych firiem plánuje pre brexit znížiť investície

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 14:01 • 2 min
Zhruba tretina európskych firiem plánuje pre brexit znížiť investície

LONDÝN/BERN - Približne tretina európskych firiem plánuje v dôsledku neistoty súvisiacej s odchodom Británie z Európskej únie zredukovať svoje investičné výdavky. Navyše, asi desatina spoločností s aktivitami v Británii uvažuje o stiahnutí sa z britského trhu.

slovakia

left justify in out

Ukázal to tento týždeň zverejnený prieskum na vzorke 600 firiem, ktorý v období od 10. januára do 13. februára uskutočnila švajčiarska banka UBS.

 

Zhruba polovica anketovaných spoločností uviedla, že v dôsledku brexitu svoje investičné plány meniť nemieni, inak sa ale vyjadrilo približne 32 % spoločností. Okolo 24 % oslovených firiem plánuje svoje investičné zámery "obmedziť do určitej miery" a okolo 8 % podnikov chce investície zredukovať "výrazne".

 

Okolo 39 % z firiem, ktoré chcú svoje investičné plány obmedziť, to chce urobiť do 6 až 12 mesiacov. Približne 17 % plánuje investície zredukovať okamžite.

 

Z anketovaných podnikov rôznych veľkostí a pôsobiacich v rôznych sektoroch, ktoré boli do prieskumu vybrané tak, aby reprezentovali európsky trh, až 74 % ich má aktivity v Británii. Z nich približne 10 % uviedlo, že plánujú presunúť všetky svoje aktivity z Británie do inej krajiny a okolo 31 % chce presunúť "veľký objem aktivít". Približne pätina neplánuje presúvať žiadne aktivity z britského trhu a asi 3 % firiem ich mieni ešte zvýšiť.

 

Čo sa týka trhov, na ktoré by podniky chceli svoje aktivity z Británie presunúť, preferované sú najmä krajiny eurozóny. Na tieto trhy by svoje aktivity z Británie presunula takmer polovica z oslovených firiem. Krajiny strednej a východnej Európy by preferovalo asi 30 % anketovaných spoločností.

 

Prieskum UBS zároveň zistil, že firmy sa najviac obávajú neistoty v dôsledku brexitu. Na druhom mieste v "rebríčku obáv" európskych podnikov je neistota spojená s nástupom novej americkej administratívy a iba 14 % anketovaných podnikov má najväčšie obavy z francúzskych prezidentských volieb.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona