Zhruba dve tretiny Slovákov sa dostali do úverovej špirály

NETKY.SK • 8 December 2014, 12:31 • 2 min
Zhruba dve tretiny Slovákov sa dostali do úverovej špirály

BRATISLAVA - Takmer 70 % ľudí, čo podcenili svoje finančné možnosti pri pôžičkách, doplatilo na počiatočné neuvážené úverové nastavenie a dostali sa do úverovej špirály.

slovakia

left justify in out

Vyplynulo to z prieskumu Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov. "Príkladom je financovanie si dlhodobých cieľov s krátkymi a teda drahými peniazmi, ignorovanie zjavných rizík a nepoistenie sa pred nimi, ale aj neochota tvorenia si finančných rezerv," skonštatoval predseda predstavenstva asociácie Rastislav Podhorec.

 

Necelú tretinu Slovákov zase podľa výsledkov prieskumu asociácie potopila dobre myslená finančná pôžička rodine a známym. Či už formou splácania úveru za iného príbuzného, alebo ručenia mu za úver. "Nie nadarmo sa hovorí, že najdrahšia pôžička je tá, ktorú dávam rodine. Ak nie sme schopní sa odosobniť, tak je lepšie požiadať odborníka, ktorý poradí, ako rodinnému príslušníkovi pomôcť," myslí si Podhorec. 

 

Hoci ľudia tvrdia, že rozumejú peniazom, nepoznajú podľa Podhorca ani základné finančné pojmy. Najmä pri spotrebných úveroch ľudia podľa neho najčastejšie podľahnú lákaniu úveru cez tovar či službu v mieste, kde sa ponúka. "Jednoduché úvery sú dnes ľahko získateľné priamo na predajni. Najdrahšie sú však tie, ktoré sa získajú najľahšie," podotkol Podhorec. Oplatí sa podľa neho osloviť banku a úver získať s vyššími problémami, ale za nižšiu cenu a po posúdení vlastnej finančnej situácie. Najlepšie je podľa neho osloviť odborníka, ktorý spolupracuje s viacerými finančnými inštitúciami. 

 

Údaje vyplynuli z prieskumu Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov. Tá vychádzala z informácií z obstarávateľskej činnosti členov asociácie, ktorí pokrývajú viac ako 70 % všetkých sprostredkovateľov v sektore úverov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona