Zhromaždenie za podporu prijatia utečencov vyzvalo k solidarite

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 08:49 • 2 min
Zhromaždenie za podporu prijatia utečencov vyzvalo k solidarite

BRATISLAVA - Refugees welcome! Vitajte utečenci! S týmto heslom a zároveň posolstvom zorganizovalo dnes združenie Bratislava bez náckov v hlavnom meste verejné zhromaždenie na podporu prijatia utečencov na území SR. Na Hodžovom námestí v Bratislave sa zišli približne štyri desiatky ľudí, početnú skupinu z nich však tvorili sympatizanti krajnej pravice.

slovakia

left justify in out

"Cieľom akcie je vyjadriť solidaritu so všetkými ľuďmi, ktorí hľadajú pomoc, bezpečné zázemie a nádej na dôstojný život, " uviedol pre TASR organizátor podujatia Robert Mihály.

 

Účastníci stretnutia zároveň vyjadrili nesúhlas s politikmi, ktorí sa vyjadrili kriticky proti kvótam na prerozdelenie 40.000 utečencov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí v súčasnosti žiadajú o azyl v Taliansku a Grécku. Solidaritu s imigrantmi a podporu prijatia utečencov vyjadril na podujatí aj politológ Juraj Marušiak. Téma imigrácie nemôže mať podľa neho iba ekonomický a sociálny, ale aj morálny rozmer. V tomto kontexte pripomenul, že imigranti v histórii prinášali na Slovensko kultúrne hodnoty, či už to boli umelecké diela, alebo aj rozvoj baníckych miest. "Musíme si spomenúť aj na to, koľko Slovákov muselo v minulosti utiecť, pretože im v bývalom Československu hrozilo politické prenasledovanie a ako nútení imigranti sa v zahraničí zasadzovali o oslobodenie československej a slovenskej spoločnosti," povedal politológ. Aj toto sú podľa neho dôvody, aby sme tému prerozdelenia utečencov na Slovensku nevnímali hystericky a nezvýrazňovali len možné ekonomické či bezpečnostné riziko.

 

Akcia sa uskutočnila symbolicky dnes, keď Európska komisia (EK) predstavila návrh na relokáciu utečencov do krajín EÚ. Plán počíta s ich premiestnením do 23 členských štátov EÚ na základe prerozdeľovacieho kľúča počas nasledujúcich dvoch rokov. Netýka sa to Británie, Írska a Dánska, ktoré nie sú v tejto oblasti viazané dohodami s Bruselom. Toto číslo zodpovedá približne 40 percentám z celkového počtu žiadateľov o azyl.

 

Pre Slovensko je stanovená kvóta 1,96 percenta. To znamená, že z Talianska má prijať 471 ľudí a z Grécka 314. Členské štáty dostanú 6000 eur na každého relokovaného utečenca, čo v prípade SR predstavuje 4,71 milióna eur.  Premiér Robert Fico však už po dnešnom rokovaní vlády SR avizoval, že Slovensko bude návrhom EK oponovať. Kvóta pre SR predstavuje podľa neho jednu strednú dedinu migrantov, ktorí majú úplne iné kultúrne návyky a náboženstvo. Za veľké riziko označil hrozbu prílevu ľudí, ktorí neprichádzajú do Európy za prácou a lepším životom, ale preto, aby šírili terorizmus. Premiér verí, že je možné nájsť lepší spôsob riešenia, ako sú predstavené návrhy EK. "Nebudeme sa vyhýbať zodpovednosti, európskej solidarite, ani nebudeme na barikádach kričať. Budeme oponovať a hľadať najvhodnejšie riešenie pre všetkých zainteresovaných," uviedol.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies