Zhrnutie kauzy Lochte: Zo zlatého borca obeť trpkej satiry

NETKY.SK • 22 August 2016, 13:26 • 2 min
Zhrnutie kauzy Lochte: Zo zlatého borca obeť trpkej satiry

RIO DE JANEIRO - V Riu de Janeiro si vybojoval šiestu zlatú medailu v kariére, úspešný výsledok však zatienil obrovským škandálom. Plavec Ryan Lochte si vymyslel ozbrojené lúpežné prepadnutie, aby spoločne s tromi reprezentačnými kolegami zakryl vlastný vandalizmus. Namiesto obdivu za úspešnú športovú kariéru sa stal terčom trpkej satiry a posmechu.

slovakia

left justify in out

Druhá olympijská nedeľa - Lochte oznámil svojej matke, že sa stal obeťou lúpežného prepadnutia a Ileana Lochteová zalarmovala médiá. Tridsaťdvaročný plavec uviedol, že po párty spoločne s trojicou priateľov-plavcov Gunnarom Bentzom, Jamesom Feigenom a Jackom Congerom nasadli do taxíka, ktorý následne mali prepadnúť príslušníci armádnej služby. Lochte vypovedal, že sa útočníkom vzpriečil, pričom jeden z nich mu priložil zbraň k čelu a prikázal mu, aby si ľahol na zem. Útočníci mali plavcov okradnúť - Lochtemu údajne vzali všetky doklady, peňaženku aj telefón - a následne ich nechať odísť. Svedectvo v prvom momente nikto nespochybnil, keďže v Riu vládol organizačný chaos a ulice neboli dvakrát bezpečné, čo potvrdili aj viaceré medializované správy.

 

Brazílska polícia o niekoľko dní neskôr zotrela vinu z bezpečnostných zložiek a vďaka videozáznamu z miesta činu Lochteho výpoveď vyvrátila. Dokonca práve Američanov obvinila z vandalizmu. Americký olympijský výbor následne ozrejmil, že jeden z kvarteta športovcov sa v priestoroch čerpacej stanice podieľal na vandalizme a za škody si vojenské zložky vypýtali od plavcov peniaze.

 

Ako prvý sa z "poškodených" k incidentu vyjadril Lochte, ktorý sa po prevalení lží ospravedlnil a dodal, že pri svojej prvej výpovedi mal byť uváženejší a úprimnejší. Nasledovalo priznanie ďalšieho z kvarteta plavcov Bentza. Uviedol, že v noci zastavili plavci s taxíkom pri samoobsluhe, aby použili toaletu. "Vo vnútri sa nenachádzala, preto sme si naivne uľavili zozadu budovy za kríkmi. Nie som istý prečo, ale pokým sme boli v tomto priestore, Ryan doniesol akýsi zarámovaný kovový inzerát, ktorý bol ukotvený na tehlovej stene," uviedol Bentz.

 

Plavci následne nastúpili do taxíka a chceli odísť. V tom však dvaja bezpečnostní pracovníci namierili na vozidlo zbraňou a povedali im, aby vystúpili. "Nemôžem komentovať jeho činy, ale Ryan začal na nich ručať," dodal Bentz. Podľa jeho ďalších slov prišlo k obojstrannej slovnej výmene názorov, nie však k fyzickému kontaktu.

 

"Jeden z bezpečnostných pracovníkov povedal, že musíme im zaplatiť, ak chceme odísť," priznal Bentz. Plavci sa "vykúpili" sumou približne 50 dolárov. Lochte nato zareagoval ešte pokornejšie ako v prvom prípade a kajal sa, že jeho správanie sa bolo detinské a všetko zbytočne zveličil.

 

Celá kauza v závere olympijských hier v Riu de Janeiro vyústila do obrovskej satiry na Lochteho adresu. Ľudia si z neho na sociálnych sieťach uťahovali s hashtagom #LochteGate. "Vidno, že nie sú to synchronizovaní plavci. Tí by boli vo všetkom jednotní," znela jedna z posmešných reakcií na sociálnych sieťach. "Scenár Ryana Lochteho pre nový seriál vyzerá dobre," znela ďalšia. "Kriminálny hrdina Ryan Lochte sa vrátil do vlasti a počíta zisk z posledného lúpežného prepadnutia."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies