Zhoršujúca sa splavnosť Labe ohrozuje prepravu nákladov

NETKY.SK • 22 August 2011, 12:45 • 2 min
Zhoršujúca sa splavnosť Labe ohrozuje prepravu nákladov

Zhoršujúca sa splavnosť Labe ohrozuje prepravu nákladov

slovakia

left justify in out

img

Vodní dopravcovia sa po niekoľkomesačnej prestávke znovu ostro vymedzili voči štátu. Zhoršujúca sa splavnosť Labe im údajne hatí podnikanie do takej miery, že hrozí úplný koniec nákladnej vodnej dopravy v Česku. Predseda Sekcie vodnej dopravy Zväzu dopravy ČR a šéf dopravnej spoločnosti ČSPL Milan Raba povedal, že pokiaľ vláda nedokáže zabezpečiť zákonné plavebné podmienky, mala by pristúpiť k útlmovému programu.
      V rámci tohto programu by si podnikatelia na Labe rozdelili 600 miliónov Kč (24,51 milióna eur). Peniaze by použili na premenu prístavov na logistické centrá pre cestnú a železničnú dopravu alebo na prestavbu labských lodí pre hlbšie vody na západoeurópskych riekach.
      Útlmový program a koniec nákladnej vodnej dopravy je však podľa podnikateľov až posledným riešením. Chcú podmienky na normálne podnikanie. Nepotrebujú peniaze, žiadajú zabezpečiť vhodnú vodnú cestu.
      Hovorca ministerstva dopravy Jakub Ptačinský povedal, že z pohľadu ministerstva by bolo zastavenie nákladnej dopravy na Labe absurdným riešením, ku ktorému reálne nemôže dôjsť.
      Lodní dopravcovia poukazujú na skutočnosť, že štát po revolúcii nevybudoval na labskej ceste ani jedno vodné dielo. Za prvej republiky vzniklo 16 vzdúvadiel, za protektorátu dve a v období socializmu 12 vodných diel. Vyjadrené v dnešných cenách stála labská vodná cesta od obdobia monarchie po súčasnosť asi 160 miliárd Kč. Posledný neregulovaný úsek Labe zostáva pri Děčíne. Plány zatiaľ brzdí ministerstvo životného prostredia, ktoré tento rok vrátilo dokumentáciu naň na prepracovanie. Celý proces tak bude trvať ešte roky.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies