Zhodnocovanie bioodpadu vytvorí nové zelené pracovné miesta

NETKY.SK • 21 Január 2016, 11:29 • 2 min
Zhodnocovanie bioodpadu vytvorí nové zelené pracovné miesta

BRATISLAVA - Nielen triediť, ale najmä zhodnocovať biologický odpad a vzdelávať ľudí s nízkou kvalifikáciou, aby sa mohli zamestnať v tejto oblasti, je hlavným cieľom nového projektu s názvom Valorg, ktorý je podporený Európskou komisiou a zúčastňuje sa na ňom 17 partnerov z piatich členských krajín EÚ (Francúzsko, Belgicko, Cyprus, Španielsko a Slovensko).

slovakia

left justify in out

Projekt je zameraný na tvorbu zelených pracovných miest v oblasti zhodnocovania organického odpadu. Ako dnes novinárom povedala Anna Szuhová, riaditeľka CKV Consult, ktorý je hlavným partnerom projektu na Slovensku, cieľom je dať ľuďom s nízkou kvalifikáciou možnosť zamestnať sa a zvýšiť týmto spôsobom zamestnanosť na Slovensku aj v EÚ.


Triedenie odpadu v súčasnosti nevytvára nové pracovné miesta, ale jeho zhodnocovanie má tento potenciál. Partnerské krajiny projektu zavádzajú na svojom území nové metódy zhodnocovania odpadov, čo si bude vyžadovať aj nové pracovné sily. "Je to práca pre ľudí s nízkou kvalifikáciou, ktorým je nutné poskytnúť vzdelávacie kurzy," povedala Agnes Guth Costa, líderka celého projektu zo Štrasburgu.

 

Dodala, že cieľom je priamo v teréne vytvoriť vzdelávacie programy, ktoré umožnia ľuďom s nízkym vzdelaním získať kvalifikáciu a lepšie zhodnocovať biologické odpady. Do projektu preto zapojili aj univerzity, sociálne podniky, odborníkov z praxe a súkromnú sféru, ktoré by mali spoločne nájsť spôsoby lepšieho zhodnocovania zeleného odpadu, a tým aj zvyšovania zamestnanosti. Praktické vyskúšanie vzdelávacích programov prebieha na južnom Slovensku prostredníctvom regionálneho partnera Združenie obcí horného Žitného ostrova. Výstupom budú akreditované vzdelávacie programy, do ktorých môžu úrady práce zapojiť dlhodobo nezamestnaných a následne ich zamestnať v odpadovom hospodárstve.


Na Slovensku sa ročne vyprodukuje asi 15 miliónov ton odpadov. Z toho 1,7 milióna ton tvorí komunálny odpad, čo predstavuje 322 kilogramov na obyvateľa. Biologický rozložiteľný odpad tvorí asi 40 percent z komunálneho odpadu. Snahou je čo najvyššia recyklácia odpadov a jeho následné využitie ako druhotný zdroj pre ďalšiu výrobu a spotrebu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies