Zhabané šteňatá umierajú v útulku, polícia stále nerozhodla

NETKY.SK • 7 August 2014, 14:39 • 2 min
Zhabané šteňatá umierajú v útulku, polícia stále nerozhodla

BRATISLAVA - Niekoľko desiatok šteniat, ktoré koncom júla policajti zhabali na hraničných priechodoch, sa stále nachádza v útulku Slobody zvierat v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Keďže však boli veľmi malé, mnohé z nich sú v zlom stave a niektoré uhynuli. Sloboda zvierat ich pritom nemôže ponúkať na adopciu, čo by zvýšilo ich šance na prežitie, pretože zvieratá sú zaistené pre účely trestného konania a polícia o nich stále nerozhodla.

 

Podľa šéfky Slobody zvierat Pavly Dugovičovej od umiestnenia zvierat do karantény uplynulo už 12 dní. Všetky vzniknuté náklady na dennú a veterinárnu starostlivosť znáša občianske združenie. "Apelujeme na skutočne rýchle konanie zodpovedných orgánov, rozhoduje sa o živých tvoroch a ide doslova o život! Navyše ide o viacnásobné závažné porušenia platných zákonov a veríme, že zodpovedné orgány využijú všetky dostupné prostriedky, aby vinníci boli potrestaní a aby tento prípad slúžil ako zdvihnutý varovný prst pre všetkých pašerákov zvierat," povedala Dugovičová. Pre zvieratá by podľa nej bolo najlepšie, keby polícia čo najskôr rozhodla o ich odobratí majiteľovi. "Štát ako vlastník zvierat sa ich potom môže vzdať v prospech útulku a vtedy im možno nájsť domov v rodinách, kde im individuálna a intenzívna starostlivosť zvýšia šance na prežitie. Dovtedy máme zviazané ruky," vysvetlila. 

 

Všetky zhabané zvieratá mali od 3,5 do šiestich týždňov a boli vyvážané bez sprievodu matky, nemali povinné očkovania, chýbali im čipy a sprievodné doklady. "Mláďatá boli extrémne mladé, mali byť ešte pri matke. Priskoré oddelenie od matky a nedostatok jej mlieka sú príčinou nedostatku obranných látok, nerozvinutého tráviaceho systému, hnačiek, zvracania, sú ohrozené infekčnými ochoreniami ako parvovírus či psinka a pre nízky vek ich nemožno ani zaočkovať. Bohužiaľ, niekoľké vôbec neboli schopné prijímať potravu ani z fľašky, mali slabý sací reflex, nedokázali prehĺtať a uhynuli hladom," dodala veterinárka útulku Polianky Martina Mužiková. Asi tretina prijatých zvierat je podľa nej v ohrození života, niekoľko z nich musela Sloboda zvierat v kritickom stave previezť na špecializovanú kliniku, kde sú na infúziách. 

 

Koncom júla na hraničných priechodoch zhabali dve ilegálne zásielky 67 šteniat pravdepodobne určených na predaj v zahraničí. Na hraničnom priechode Šahy zastavili zásielku 17 psov, ktorú zo Slovenska vyvážali rumunskí občania, na hraničnom priechode Kúty – Břeclav zasa zadržali auto s 50 psami, ktoré vyvážal slovenský občan. V oboch prípadoch išlo o psov rôznych rás (bígl, mops, boxer, čivava, maltézsky pinč, yorkshire, retriever, bordo doga, mops, anglický a francúzsky buldog). Ročne sa zo Slovenska podľa Slobody zvierat vyvezie okolo 60-tisíc šteniat. Údaj mapuje len oficiálne vývozy, počet nelegálne predaných šteniat (šteniat predaných na slovenskom trhu a vyvezených za hranice) odhaduje Sloboda zvierat na 100-tisíc zvierat ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona