Ženy zo Saudskej Arábie si môžu sadnúť za volant! Vláda im dovolí šoférovať

NETKY.SK • 27 September 2017, 07:07 • 2 min
Ženy zo Saudskej Arábie si môžu sadnúť za volant! Vláda im dovolí šoférovať

RIJÁD - Spojené štáty privítali utorkové oznámenie Saudskej Arábie, že tamojšie ženy budú mať prvýkrát dovolené šoférovať. Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová uviedla, že Spojené štáty "teší" tento krok.

slovakia

left justify in out

Nauertová označila oznámenie za "veľký krok krajiny správnym smerom". Hovorkyňa sa však nevyjadrila k tomu, či musí Saudská Arábia urobiť oveľa viac a zabezpečiť svojim občiankam úplné práva. Krok Saudskej Arábie prichádza v čase, keď si toto kráľovstvo snaží zlepšiť v USA a na Západe imidž ako krajina, ktorej záleží na ľudských právach.

 

img

 

Saudská Arábia teda dovolí ženám šoférovať a stane sa tak na základe nariadenia, ktorým v utorok saudskoarabský kráľ Salmán inštruoval vládne orgány, aby vydávali vodičské preukazy mužom aj ženám. Opatrenie začne platiť od júna budúceho roku, informovala saudskoarabská tlačová agentúra. Konzervatívna Saudská Arábia bola doposiaľ jedinou krajinou na svete, v ktorej mali ženy zakázané šoférovať. Za porušenie tohto zákazu im pritom hrozili pokuty aj väzenie, čo dlhodobo vyvolávalo medzinárodnú kritiku.

 

img

 

Za zrušenie zákazu lobovali už od 90. rokov ľudskoprávni aktivisti a aktivistky, pričom tvrdili, že ide o súčasť širšieho boja za zrovnoprávnenie žien v tejto silne konzervatívnej islamskej krajine, pripomenula agentúra AP. Aj jedna z najhlasnejších saudskoarabských aktivistiek za práva žien Azíza Júsufová uviedla, že rozhodnutie povoliť ženám šoférovanie je "obrovským prvým krokom".

 

img

 

Júsufová povedala z Rijádu do telefónu agentúre AP, že je z utorkového oznámenia "naozaj nadšená", a označilo ho za "dobrý krok smerujúcim k právam žien"Júsufová, profesorka na Univerzite kráľa Saúda, povedala, že ženy budú naďalej presadzovať zrušenie stále platného zákona o poručníctve mužov. Tento zákon umožňuje mužským príbuzným mať posledné slovo v takých záležitostiach ako právo žien cestovať do cudziny, získať pas či vstúpiť do manželstva.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona