Ženy zneužívali aj Juhokórejčania, tvrdí primátor japonskej Ósaky

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 12:54 • 2 min
Ženy zneužívali aj Juhokórejčania, tvrdí primátor japonskej Ósaky

TOKIO – Starosta japonskej Ósaky Tóru Hašimoto uviedol, že ženy počas vojny zneužívali aj juhokórejskí vojaci. Vyjadril sa tak len pár dní po tom, čo vyvolal pobúrenie svojimi slovami, že sexuálne otrokyne boli počas druhej svetovej vojny nevyhnutné.

slovakia

left justify in out

Hašimoto povedal, že juhokórejská armáda zneužívala ženy počas vojny vo Vietname, čo vyvolalo ostré odsúdenie zo strany Soulu a opätovne vystupňovalo napätie medzi dvoma krajinami. Sexuálne otroctvo je v Kórei, bývalej japonskej kolónii, veľmi citlivá téma. Kórejčanky totiž tvorili veľkú časť z 200 000 takzvaných "tešiteliek" z ázijských krajín, ktoré boli podľa historikov násilne zavlečené do verejných domov, kde museli počas druhej svetovej vojny plniť sexuálne požiadavky japonských vojakov.

Hašimoto minulý týždeň povedal, že systém, ktorý nútil ázijské ženy stať sa počas druhej svetovej vojny sexuálnymi otrokyňami, bol potrebný na "udržanie disciplíny" v japonskej armáde. Podľa neho bolo pochopiteľné, že japonskí vojaci, ktorí riskovali v bojoch svoje životy, potrebovali takzvané "tešiteľky" na oddych. Ministerstvo zahraničia v Soule na jeho najnovšie vyjadrenie reagovalo, že japonskí politici by si mali napraviť „ anachronistický spôsob myslenia“. „Považujeme za poľutovaniahodné, že starosta Ósaky naďalej pokračuje vo vyjadreniach, ktoré zraňujú ženy nútené do sexuálneho otroctva a prekrúca základné problémy,“ uviedlo. 

Južná Kórea nasadila v 60. a 70. rokoch minulého storočia do Vietnamu vyše 300 000 vojakov, ktorí tam podporovali americké sily. Neexistuje vierohodné svedectvo, že by iná moderná armáda, okrem japonskej, počas druhej svetovej vojny, uplatňovala systém sexuálneho otroctva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies