Ženy zarábajú mesačne v priemere o 239 eur menej ako muži

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 10:24 • 2 min
Ženy zarábajú mesačne v priemere o 239 eur menej ako muži

BRATISLAVA - Na trhu práce sa nájdu aj odvetvia a pracovné pozície, ktoré sa dajú označiť za typicky mužské a typicky ženské. Najväčší podiel mužov je u uchádzačov v oblasti stavebníctva, elektrotechniky a strojárstva, zatiaľ čo ženy sa zaujímajú o prácu v školstve, textilnom priemysle i zdravotníctve.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku ženy zarábajú mesačne v priemere o 239 eur v hrubom menej ako muži, pričom rozdiel v ich platoch tvorí pri niektorých pozíciách aj viac ako tretinu. Na trhu práce sú však aj pozície, kde ženy zarobia viac ako muži.

 

Podľa údajov spoločnosti Profesia spomedzi niekoľkých tisícok pracovných ponúk sú aj odvetvia a pozície, o ktoré sa pri hľadaní práce zaujímajú viac muži a pri niektorých viac ženy. Najväčší podiel mužov chce pracovať v oblasti stavebníctva a realít, elektrotechnike a energetike, ale tiež v strojárstve a automobilovom priemysle. Na rozdiel od mužov, ženy si oveľa viac hľadajú prácu v oblasti školstva, textilnom a odevnom priemysle, zdravotníctve, ale aj v administratíve a ľudských zdrojoch.

 

Priemerný hrubý mesačný plat mužov podľa portálu Platy.sk tvorí 1068 eur, pričom ženy v priemere zarobia o 239 eur menej, ich priemerná mzda tvorí 829 eur. V prípade, že žena pracuje na rovnakej pozícii ako muž, zarobí o 7 % menej. Ženy očakávajú nižšie zárobky, už keď na pracovný trh vstupujú. Kým muži očakávajú, že ich nástupný plat by mohol byť vo výške 891 eur v hrubom, ženy si predstavujú nástupný plat 740 eur v hrubom.

 

Najvypuklejší rozdiel medzi platom mužov a žien, ak pracujú na rovnakej pozícii, je v prípade šéfkuchára, kde muž v priemere zarobí 1303 eur mesačne, no žena len 747 eur mesačne. Rozdiel v ich platoch tvorí 43 %.

 

Profesie, kde sú platy žien o niečo vyššie ako platy mužov, nájdeme v stavebníctve a realitách, informačných technológiách, farmaceutickom priemysle, výrobe a ekonomike. Ako realitné maklérky zarobia ženy 1324 eur mesačne, muži o 304 eur menej. Ich priemerný mesačný plat je 1020 eur.

 

TASR informovala Katarína Klembalová z Profesie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies