Ženy vs. muži: Kto klame viac?

NETKY.SK • 3 Október 2017, 09:43 • 2 min
Ženy vs. muži: Kto klame viac?

BRATISLAVA - Tvrdíte o sebe, že nikdy neklamete? Ste si tým naozaj istý? Človek povie v priemere minimálne dve klamstvá za deň. A keď sa stretnú dvaja cudzí ľudia, počas prvých desiatich minút zaklamú dokonca trikrát. Neveríte? V čom klameme a prečo vlastne klameme? A kto klame viac, ženy alebo muži?

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumov klamú muži viac ako ženy. A pokiaľ ide o dôvody klamania, ženy klamú hlavne zo súcitu, kdežto muži pre to, aby ušetrili peniaze. Priemerne klamú muži štyrikrát týždenne, ženy "len" trikrát. Najčastejšia lož? "Som v poriadku." Muži tiež klamú preto, aby dostali niečo, čo chcú alebo aby vyzerali zaujímavejšie ako skutočne sú. Druhá najčastejšia lož? "Ten darček je vážne moc pekný." Tretia lož: "Som zdravý." A aké sú ďalšie dôvody na klamstvo?

 

Klameme aj preto, aby sme udržali alebo nadviazali kontakt. Cieľom lží je napríklad ochrana našich alebo cudzích pocitov, prípadne udržanie spoločenského statusu.

 

 

Ak klameme niekomu o jeho zdravotnom stave alebo o našom potom je to síce lož ale takzvaná biela, milosrdná. Mali ste doma psa alebo mačku, ktorú prešlo auto? Čo ste potom povedali svojim deťom? Určite ste im nepovedali, že vaši miláčikovia trpeli.

 

Veľa ľudí klame preto, aby vylepšili konverzáciu, aby si zachovali poslucháčov alebo aby vytvorili nejaké väčšie emócie, s ktorými by mohli poslucháči sympatizovať. Stáva sa to tak často, že si ani nevšimnete, že ste zaklamali.

 

Niektorí ľudia klamú preto, aby upútali pozornosť. Cítia sa ignorovaní alebo odmietaní a potrebujú, aby si ich všetci všimli.

 

Ľudia klamú aj preto, aby ich druhí ľutovali. Ide o manipulatívnu formu pozornosti. V extrémnych prípadoch sa môže táto forma klamstva prejaviť aj Münchhausenovým syndrómom, kedy sa klamár úmyselne poškodzuje alebo predstiera, že je zranený.

 

Veľa ľudí klame bez toho aby si uvedomovali, že klamú. Proste hovoria veci a tam kdesi vnútri veria, že to je pravda. Alebo chcú, aby to bola pravda.

 

Existujú aj notorickí klamári, ktorí jednoducho klamú, pretože musia a nevedia si pomôcť. Niekedy klamú títo ľudia len preto, že sú neistí sami sebou a chýba im sebadôvera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona