Ženy v Saudskej Arábii získali nové práva

NETKY.SK • 9 December 2019, 11:00 • 2 min
Ženy v Saudskej Arábii získali nové práva

BRATISLAVA - Saudskoarabská vláda v nedeľu zrušila povinnosť mať v reštauráciách oddelené vchody pre mužov a ženy. V priebehu tohto roka sa ženy žijúce v tejto krajine dočkali niekoľkých legislatívnych zmien, vďaka ktorým môžu mať slobodnejší život.

slovakia

left justify in out

Majitelia prevádzok v Saudskej Arábii sa môžu rozhodnúť, či si ponechajú odlišné vchody alebo budú mať spoločný. Až doteraz museli rodiny a ženy sedieť v reštauráciách oddelene od výhradne mužskej zóny.
 

Cestovať môžu aj bez súhlasu muža

Saudská Arábia tento rok povolila ženám vybaviť si pas a cestovať do zahraničia bez súhlasu muža. Doteraz museli ženy odovzdávať overené dokumenty príslušným orgánom, aby tak mohli urobiť. Najväčší problém mali ženy, ktoré boli rozvedené alebo vdovy. Ak túžila ovdovená žena vycestovať, musela o súhlas požiadať svojho brata, strýka, otca a v krajných prípadoch svojho syna. V krajine sa kladie veľký dôraz na rešpektovanie svojich rodičov, práve preto bola podľa mnohých žien potreba pýtať si povolenie od svojho syna, ktorého vychovala, podradná. 

 

img

 

Ďalšie zmeny

Vlani v krajine povolili ženám šoférovať. Aktivisti však upozorňujú, že mnohé zákazy voči ženám sú stále v platnosti a polícia podľa nich zatkla niekoľkých významných zástancov ženských práv.

 

img

 

Nový saudskoarabský princ

Korunný princ Muhammad bin Salmán už vykonal niekoľko výrazných zmien vedúcich k otvoreniu konzervatívnej spoločnosti. Korunovali ho v roku 2017 a odvtedy si za svoje reformy vyslúžil pochvaly zahraničia. Nové smerovanie  stavia saudskoarabské ženy do pozície, kedy môžu získať individualitu a dokázať, že majú schopnosť postarať sa o seba.

 

img
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona