Ženy v britskej armáde sú šikanované mužmi preto, že sú dobré

NETKY.SK • 19 Február 2018, 20:10 • 2 min
Ženy v britskej armáde sú šikanované mužmi preto, že sú dobré

LONDÝN - Bývalá Miss Anglicko prezývaná aj ako "Combat Barbie", prehovorila o nepríjemnostiach, ktorým čelila v kráľovskej armáde len preto, že je žena a bola dobrá.

slovakia

left justify in out

Katrina Hodge tvrdí, že mužskí vojaci v kasárňach ju poriadne vytrápili (a trápia doteraz) po tom, ako bola vo veku 18 rokov pochválená za statočnosť v Iraku. Sťažuje sa aj na to, že nadriadení problém vôbec neriešili a upozorňuje na to, že nie je jediná vojačka v takejto nepríjemnej  situácii.

 

Katrina mala len 17 rokov, keď vstúpila do armády ako jedna z mála žien v Kráľovskom pluku so sídlom v Pirbrighte v Surrey.

 

img

Foto: MOD

 

Prvý deň získala prezývku "Combat Barbie", keď prišla v opätkoch, s umelými mihalnicami a rúžovým kufrom.

 

Nasledujúci rok - 2005 dokázala, že štýl jej obliekania nehovorí o jej zdatnostiach. Bola vyslaná na misiu do Iraku, kde sa aj vyznamenala. Jej jednotka zajala podozrivého povstalca, ktorého viezli na základňu blízko Basry. Ich vozidlo po ceste havarovalo a povstalec sa zmocnil dvoch zbraní, ktoré namieril na vojakov. Katrina jediná, ktorá  proti nemu skočila, trafila ho do tváre, zbavila ho zbraní  a  zachránila tak život piatim kolegom. Jej veliaci dôstojník ju odmenil pochvalou. "Vtedy začalo šikanovanie," povedala pre Mirror.

 

Táto Ruska patrila k najlepším sniperom v histórii, fašisti ju nenávideli a chceli zároveň

 

"V mojom pluku bola skupina mužských vojakov, ktorí ma nenávideli, pretože si mysleli, že pochvalu som dostala len preto, že som žena. Tvrdili, že som si to vymyslela, napriek tomu, že kolegovia, ktorí tam so mnou boli potvrdili, že je to pravda," hovorí Katrina. "Bolo to hrozné."

 

Keď  prechádzala verejnými priestormi vrátane jedálne, mužskí vojaci na ňu pokrikovali rôznymi nadávkami, napríklad: " troska "," suka " či "klamárka".

Raz jej na hlave dokonca skončil kus jedla. Pre 18-ročné dievča to bolo veľmi ťažké stráviť. Nechápala, čo urobila zle. Začala sa vyhýbať jedálni a jedla veci z  obchodu sama na izbe.

 

Katrina dúfala, že armáda si bude vážiť ľudí (mužov či ženy), ktorí sú ochotní bojovať za vlasť, ale nie. Nikto sa jej nezastal. Bolo to silné dievča, o čom značí, že napriek tomuto peklu, v armáde ostala a robila si svoju prácu naďalej.

 

V roku 2009 Katrina vyhrala súťaž krásy Miss England, čo celú situáciu len zhoršilo. Muži v armáde jej úspech jednoducho nezniesli a trápenie sa stupňovalo. Spadla na ňu lavína nanávisti a sexizmu. "Mnohí ma odsúdili bez toho, aby ma poznali," povedala.

 

img

Foto: Scope Features

 

Akoby niekto nemohol byť  pekný a zároveň dobrý bojovník. To, že ženy vstúpia do profesie, ktorú dlhé roky zastávali len muži, neznamená, že prestanú byť ženami. Do radov OSN dokonca ženy volajú, po tom ako sa prevalila kauza o znásilňovaní príslušníkmi OSN. Tí namiesto ochrany žien z tretích krajín, si z nich urobili sexuálne otrokyne.

 

V roku 2015 krátko po dosiahnutí hodnosti dôstojníka, si Katrina povedala dosť a z armády odišla. Nebude predsa plýtvať svojim životom niekde, kde si ju nevážia. Armáda však ostala jej vášňou a vyzýva ostatné dievčatá, aby sa nenechali odradiť, pretože len sústavnou prítomnosťou a kvalitou práce si vybojujú svoje miesto.  

 

Šokujúce je, že zatrpknutí kolegovia jej nedali pokoj ani po 12 rokoch a útočia na ňu v komentároch na internete. Katrina je už matka dvoch detí a nechápe, ako ich nenávisť môže držať toľko rokov.

 

"V roku 2018 je absolútne neprijateľné, aby sa ženy takto degradovali. Je to čistý sexizmus," sťažuje si. "Minulý mesiac sa na stránke Facebooku britského vojenského klubu objavil pozitívny príspevok, ktorý zdôraznil, čo som urobila pre ženy v ozbrojených silách. Neskôr bolo o mne viac ako v 500 komentároch od tej istej skupiny chlapcov písané svinstvo. Poznám ich podľa mien v profiloch," uviedla. "Dokonca som dostala súkromnú správu od bývalého kolegu, ktorý napísal, že mi rozbije tvár, ak ma ešte niekedy uvidí."

 

"Viem, že nie som jediná obeť," povedala. "Bola som kontaktovaná niekoľkými ďalšími vojačkami, ktoré zažili zneužívanie, ale báli sa o tom hovoriť. Toto  len ukazuje, že  armáda je sexistický mužskí klub. Mentalita sa musí meniť. Od škandálu Harveyho Weinsteina sa o obťažovaní na pracovisku odvážilo prehovoriť viacero žien. Chcem prispieť svojim kúskom, aby som priniesla zmenu," dodala.

 

Katrina podala aj oficiálnu sťažnosť a dúfa, že tentoraz jej obvinenia budú brané vážne.

 

Hovorca armády povedal, že všetky obvinenia zo šikanovania a obťažovania sú brané  veľmi vážne a očakavajú nápravné  opatrenia.

 

VIDEO si môžete pozieť TU.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies