Ženy sú stále častejšími obeťami násilia v Mexiku

NETKY.SK • 12 Júl 2012, 06:21 • 2 min
Ženy sú stále častejšími obeťami násilia v Mexiku

Ženy sú stále častejšími obeťami násilia v Mexiku - Politika Tisíce žien sa v Mexiku v ostatných rokoch stalo obeťou znásilnenia alebo vraždy. Násilie a nefungujúci systém spravodlivosti výrazne zhoršuje ženám v Mexiku podmienky na život.

slovakia

left justify in out

img

Tisíce žien sa v Mexiku v ostatných rokoch stalo obeťou znásilnenia alebo vraždy. Násilie a nefungujúci systém spravodlivosti výrazne zhoršuje ženám v Mexiku podmienky na život. Konštatovala to dnes vo svojej správe medzinárodná organizácia Amnesty International.
      "Úroveň práv žien v Mexiku je znepokojivá. V ostatných rokoch sme zaznamenali nielen nárast počtu zavraždených žien, ale i pretrvávajúcu neschopnosť vyšetriť tieto činy a predložiť ich justícii," uviedol vedúci výskumného tímu Rupert Knox.
      Za prvý polrok tohto roka prišlo v najnepokojnejšom mexickom štáte Chihuahua násilnou smrťou o život vyše 130 žien. Amnesty Internationl predloží svoju správu na rokovanie Výboru OSN pre odstránenie diskriminácie žien (CEDAW) v New Yorku, ktoré sa uskutoční budúci týždeň.
      Organizácia so sídlom v Londýne, ktorá upozorňuje na porušovanie ľudských práv, konštatovala, že prokuratúra v Mexiku dostala podnet o 14,829 prípadoch znásilnenia v roku 2009, no len 2795 z nich sa skončilo obžalobou na súde. Podľa Amnesty z nízkeho podielu podaných žalôb vyplýva, že v krajine je "neefektívny proces vyšetrovania a nedostatočné opatrenia na ochranu obetí".
      Zo správy vyplýva, že v rokoch 1985-2009 prišlo v Mexiku násilnou smrťou o život až 34.000 žien, pričom v roku 2010 ich bolo 2418.
      Amnesty International kritizovala mexickú vládu za to, že nedokázala dostatočne ochrániť ženy vo svojej krajine pred rodovou diskrimináciou. Zároveň upozornila na prípady útokov voči občianskym aktivistkám a prisťahovalkyniam.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies