Ženy samoživiteľky sa častejšie zadlžujú

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 16:16 • 2 min
Ženy samoživiteľky sa častejšie zadlžujú

BRATISLAVA - Zabezpečovať finančný chod rodiny je náročná úloha pre oboch rodičov a v prípade, ak ostane jeden z partnerov sám, je to podstatne náročnejšie. Vo väčšine prípadov túto rolu zastávajú ženy.

slovakia

left justify in out

Rozdiel medzi finančnými príjmami a výdavkami samoživiteliek býva často zanedbateľný a tvoriť peňažné rezervy je pre ne prakticky nemožné. Sú tak náchylnejšie na pôžičky, ktorými kompenzujú nedostatočný príjem. Spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) eviduje, že s finančnými problémami najčastejšie bojujú ženy vo veku 35 až 44 rokov, teda v období aktívnej starostlivosti o deti.
     

I napriek ženskej racionalite v prístupe k finančným záväzkom existuje medzi ženami kategória, pri ktorej je riziko dlhových problémov omnoho vyššie – touto skupinou sú ženy samoživiteľky. Hoci by sa za normálnych okolností nezadlžili, pod ťarchou všetkých nákladov pristúpia na pôžičku na spotrebný tovar, ktorá ich môže uvrhnúť do dlhov.
     

"Najviac zadlžených žien (28 %) sa nachádza vo veku 35 až 44 rokov, keď sa väčšina z nich venuje výchove malých či dospievajúcich potomkov. Starostlivosť o deti prináša navyše zvýšenú potrebu finančných výdavkov," hovorí z klientskych skúseností Markéta Fixová zo spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika. Podľa jej slov ženy v tejto vekovej kategórii vykrývajú nedostatok príjmu najčastejšie pôžičkami v hodnote medzi 740 a 1100 eur. Priemerný dlh je o niečo vyšší. Pohybuje sa na úrovni 1200 eur.
     

Najviac zadlžených žien vo veku 35 až 44 rokov žije v Nitrianskom (19 %) a Banskobystrickom kraji (15 %). Najmenej sa ich, naopak, nachádza v Trenčianskom (8 %) a Žilinskom kraji (8 %). 
     

Z dostupných štatistík Eurostatu vyplýva, že sa v každej piatej slovenskej domácnosti stará o svojich potomkov iba jeden z rodičov (21 %). Vo väčšine prípadov sú to práve ženy. Existenčné ohrozenie rodín s jedným rodičom nie je na Slovensku práve zanedbateľné. Miera rizika chudoby týchto rodín sa pohybuje na úrovni 30 %. Oproti tomu úplná rodina (dvaja dospelí a jedno dieťa) je vystavená tomuto riziku iba z 10 %. Ukazujú to údaje Štatistického úradu SR.
     

Najviac zaťažujú peňaženky samoživiteliek výdavky za bývanie, vodu, elektrinu a plyn (35 %) a za potraviny a nealko nápoje (22 %). Tieto nevyhnutné výdavky tvoria tri pätiny všetkých peňažných výdavkov osamotených rodičov. Slovensko tak obsadilo piate miesto v rebríčku európskych krajín, v ktorých musia samoživiteľky za tieto nevyhnutné služby minúť najviac finančných prostriedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona